Geoană curtează generația Z: Vrea ca tinerii de 16 ani să poată vota

Publicat: 18 sept. 2024, 15:17, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Geoană curtează generația Z: Vrea ca tinerii de 16 ani să poată vota

Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO și candidat la prezidențiale, și-a îndreptat atenția către un nou grup țintă: adolescenții de 16 și 17 ani.

Într-un videoclip distribuit online, Geoană discută pe stradă cu un grup de tineri, cărora le prezintă ideea de a coborî vârsta de vot la 16 ani, într-o tentativă evidentă de a atrage cât mai mulți susținători din rândul adolescenților.

Vezi video AICI

„Știți că vrem să coborâm vârsta de vot la 16 ani?”, îi întreabă Geoană pe tinerii pe care i-a abordat spontan, încercând să le câștige simpatia. O tânără, vizibil surprinsă, recunoaște că nu știa de această propunere. Geoană preia inițiativa și începe să explice cum în alte țări din Europa, precum Malta și Grecia, tinerii votează deja de la 16 sau 17 ani, sugerând că România ar trebui să urmeze același exemplu.

„Se întâmplă în toată Europa. Tinerii din ziua de azi sunt atât de maturi, atât de repede, încât știu ce vor”, afirmă Geoană, încercând să justifice această măsură. Deși promisiunea pare să fie o deschidere către tineri, mesajul său pare mai degrabă o tentativă disperată de a atrage noi votanți într-un context politic în care voturile generațiilor mai tinere par a deveni tot mai importante.

Geoană susține că la ultimele alegeri tinerii de 18 ani au votat în număr mai mare decât cei trecuți de 25 de ani, sugerând că tineretul ar putea fi soluția pentru a câștiga un avantaj electoral. Propunerea de coborâre a vârstei de vot vine astfel într-un moment oportun, în care candidatul încearcă să capitalizese pe entuziasmul și energia adolescenților.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi text