Bursa vrea să monteze un ecran cu cotaţii bursiere în Piaţa Victoriei, după modelul Times Square din New York, anul viitor, când marchează 30 de ani de la redeschidere

Publicat: 18 sept. 2024, 19:21, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa vrea să monteze un ecran cu cotaţii bursiere în Piaţa Victoriei, după modelul Times Square din New York, anul viitor, când marchează 30 de ani de la redeschidere
Bursa vrea să monteze un ecran cu cotaţii bursiere în Piaţa Victoriei, după modelul Times Square

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vrea să monteze un ecran LED cu cotaţii bursiere în Piaţa Victoriei, după modelul Times Square din New York, anul viitor, când marchează 30 de ani de la redeschidere.

Ecranul va fi la sediul Bursei din clădirea America House, montat în funcţie de acordul Primăriei

Surse din BVB au declarat pentru Puterea că sunt luate în calcul două variante şi totul va depinde de acordul Primăriei. Ecranul LED ar putea fi montat doar pe lateralul clădirii America House (unde BVB are sediul actual), cu vedere spre Bulevardul Titulescu, sau înspre Piaţa Victoriei.

De asemenea, ar putea fi afişate doar cotaţiile bursiere, pentru a creşte vizibilitatea companiilor listate, sau ar putea fi transmise live şi evenimentele de la BVB, cum sunt deschiderile festive ale şedinţelor de tranzacţionare.

La montarea ecranului spre Piaţa Victoriei ar fi o problemă atunci când sunt evenimente de genul celor menţionate, pentru că vorbitorul de la pupitru ar sta cu spatele la ecranul LED, separaţi de geamul transparent.

Deşi este mai veche ideea unui ecran LED uriaş cu cotaţii bursiere, după modelul imensului panou care este amplasat la New York în Times Square și unde cotațiile pot fi urmărite de trecători, proiectul nu se află într-un stadiu avansat şi nu a fost depusă o solicitare în acest sens către Primărie.

Potrivit surselor din BVB, ecranul cu cotaţii ar putea fi inaugurat anul viitor, cu ocazia marcării redeschiderii Bursei de la Bucureşti (după 50 de ani de inactivitate în perioada comunistă şi în primii ani după schimbarea regimului în 1989), fie în aprilie, fie în noiembrie.

Pe 21 aprilie 2025 BVB marchează 30 de ani de la decizia CNVM de reînfiinţare a Bursei, iar pe 20 noiembrie 2025 sărbătoreşte 30 de ani de la prima tranzacţie după reluarea activităţii.

BVB a fost redeschisa in anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzactii. În şedinţa de atunci s-au realizat 45 de tranzactii cu un volum total de 905 actiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate.

Până la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, în total, 5 şedinte de tranzacţionare, au fost efectuate 379 de tranzactii cu un volum total de 42.761 de acţiuni, în valoare totală de 250.000 de lei. Până la finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii, cu o valoare de piaţă de 25,9 milioane de lei.

În prezent, BVB are peste 200.000 de investitori şi o capitalizare de pete 336 miliarde lei.

La vechiul sediu, din Bulevardul Carol, schimbarea logo-ului pe clădirea BVB a fost un calvar din cauza relaţiei cu Primăria

La vechiul sediu, din Bulevardul Carol, schimbarea logo-ului pe clădirea BVB a fost un calvar din cauza relaţiei cu Primăria, au precizat sursele Puterea din BVB.

În cadrul procesului de rebranding al BVB, cei de la Bursă au solicitat Primăriei autorizaţia pentru schimbarea panoului exterior cu logo-ul BVB.

Cererea s-a lovit de refuzurile repetate ale reprezentanţilor Primăriei, care invocau diverse motive, deşi noul panou avea aceleaşi dimensiuni şi diferită era doar imaginea.

Potrivit surselor, BVB a fost nevoită să facă rebranding lăsând logo-ul vechi pe fostul sediu, ultimul argument al unei funcţionare din Primărie fiind: Nu-mi place culoarea!