Amendament PNL: Președintele Iohannis ar putea candida pe listele partidului DOCUMENT

Publicat: 18 sept. 2024, 18:10, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Amendament PNL: Președintele Iohannis ar putea candida pe listele partidului DOCUMENT

Miercuri, liberalii au depus un amendament la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, care ar permite președintelui României să candideze pe listele unui partid politic. Amendamentul vizează modificarea articolului 52 din Legea 208/2015.

Noua formulare a articolului ar stipula că „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.” În cazul în care președintele este ales, acesta ar trebui să opteze între calitatea de deputat sau senator și funcția de președinte după validare.

Această mișcare vine în contextul în care Klaus Iohannis intenționează să candideze pe listele PNL. Amendamentul pare a fi o soluție juridică menită să-l ajute pe Iohannis să candideze fără a încălca Constituția, care prevede la articolul 84 că „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.”

Klaus Iohannis a încercat să obțină o funcție importantă pe plan internațional, inclusiv șefia NATO, dar s-a retras în fața lui Mark Rutte. De asemenea, nu a reușit să negocieze o poziție relevantă în Uniunea Europeană, fie în Consiliul European, fie în Comisia Europeană.

Într-o notă similară, HotNews.ro amintește că Ion Iliescu, fostul președinte al României, a beneficiat de un amendament similar în 2004 pentru a putea candida la parlamentare. Amendamentele din 2004 și 2024 sunt aproape identice, permițând președintelui să candideze pe listele unui partid în ultimele trei luni de mandat.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat la Digi24 că proiectul a fost redactat împreună cu Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL. Social-democrații au anunțat că vor susține proiectul. Legea trebuie modificată până la mijlocul lunii octombrie, termenul limită pentru depunerea listelor de candidați pentru parlamentare.