Decizie crucială pentru economia mondială, în această seară. SUA reduce dobânzile pentru prima dată în ultimii 4 ani
Ședinţa Rezervei Federale (Fed) din această seară este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru pieţele financiare, Fed fiind aşteptată să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de patru ani, vizând o „aterizare” uşoară, un lucru rar pentru economia SUA, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale.
Numărul reducerilor ratei dobânzii ar putea fi chiar mai important decât decizia de peste câteva ore
Numărul reducerilor de rate ar putea fi chiar mai important decât decizia de peste câteva ore, întrucât arată intenţia şi direcţia viitoare a instituţiei.
În privinţa proiecţiilor economice, am putea asista la o creştere a ratei a şomajului, fără a exclude o încetinire a creşterii economice sau o scădere a inflaţiei, deşi săptămâna trecută BCE a avertizat cu privire la o posibilă majorare a preţurilor pe care nu am putea să o excludem nici în acest caz.
Scenariul unei reduceri cu 50 de puncte de bază
Scenariul unei reduceri cu 50 de puncte de bază este cel mai aşteptat de către pieţele financiare.
Cele două obiective ale Fed sunt stabilitatea preţurilor şi încadrarea maximă a forţei de muncă. Deşi ani de zile evoluţia preţurilor a fost prioritară, ultimele date macroeconomice au transferat o importanţă mai mare evoluţiei pieţei muncii, explică Radu Puiu.
Sub conducerea lui Powell, Rezerva Federală a făcut greşeala de a acţiona prea târziu pentru a opri cel mai grav episod de inflaţie de la începutul anilor 1980, erodând puterea de cumpărare a gospodăriilor americane.
Dacă Fed va acţiona prea lent de data aceasta, s-ar putea confrunta cu o creştere a şomajului mai accentuată decât s-ar dori, fapt ce ar putea crea şi mai multă presiune asupra economiei.
Principala preocupare a pieţelor în acest moment este reprezentată de ultimele date raportate privind ocuparea forţei de muncă, care au arătat semne alarmante.
În timp ce economia a crescut într-un ritm rezonabil de puternic în acest an, o parte din această creştere a fost realizată printr-un grad mai redus de economisire şi împrumuturi mai mari.
Creşterea numărului de credite auto neperformante şi de carduri de credit arată că dobânzile mai mari afectează consumul.
Reducerea ratelor cu 50 de puncte de bază ar ajuta în primul rând gospodăriile şi întreprinderile cu niveluri ridicate de îndatorare, dar ar afecta depozitele care ar înregistra randamente limitate.
Principalul risc al unei reduceri cu 50 de puncte de bază este că preţurile ar creşte, forţând Fed să îşi modifice din nou politica monetară.
În cele din urmă, reducerea în continuare a ratelor dobânzilor ar putea ajuta SUA să plătească mai puţine dobânzi pentru emisiunile mari de datorii acumulate în ultimii ani şi pe care viitoarele guverne le-ar putea chiar creşte pe termen mediu.
Scenariul unei reduceri cu 25 de puncte de bază
De obicei, Rezerva Federală preferă să acţioneze în mişcări de 25 de puncte de bază, deoarece aceste ajustări îi oferă mai mult timp pentru a studia efectul modificărilor politicii sale monetare precum şi noile date macroeconomice.
Nu trebuie să excludem aspectul politic.
O reducere a ratei cu 25 de puncte ar putea evita acuzaţii din partea lui Donald Trump potrivit cărora Fed stimulează economia pentru a îmbunătăţi perspectivele electorale ale Kamalei Harris.
Este de presupus că membrii Fed ar prefera să stea cât mai departe de subiectul electoral din acest an, explică Radu Puiu.