Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a participat la lansarea lucrărilor pentru construcția Campusului Preuniversitar Profesional în Sistem Dual din Vulturești, județul Argeș. Proiectul, inițiat de Asociația BookLand și partenerii săi, marchează un pas important în formarea tinerilor pentru meserii cerute pe piața muncii și economia locală.
Campusul, ce va acoperi 80.000 de metri pătrați, va găzdui anual peste 300 de elevi și va include laboratoare moderne, ateliere, bibliotecă, amfiteatru, terenuri de sport și facilități diverse, precum o mini-fermă și o grădină de legume. Profesorii vor preda conform unei programe moderne, orientate spre formarea specialiștilor necesari agenților economici din Argeș.
Ministrul Bucura-Oprescu a subliniat importanța proiectului atât pentru județul Argeș, cât și pentru România, declarând că: „este un moment important pentru România și pentru fiecare dintre noi. Campusul de la Vulturești va fi un model de bune practici pentru formarea profesională, în strânsă legătură cu nevoile angajatorilor.”
Ministerul Muncii sprijină formarea profesională prin programele ANOFM, finanțate din fonduri europene, precum „FORMACTIV” și „START”, care oferă sprijin angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă și formarea tinerilor.
Campusul BookLand din Argeș urmează să fie inaugurat în 2025 și va oferi o educație completă și adaptată cerințelor pieței muncii.
Redăm integral postarea realizată de Ministerul Muncii
Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la lansarea lucrărilor de construire a Campusului Preuniversitar Profesional în Sistem Dual din Vulturești, Argeș
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a participat astăzi, 18 septembrie, la Vulturești, în județul #Argeș, la lansarea lucrărilor de pe șantierul Campusului Preuniversitar Profesional în Sistem Dual. Acest proiect inovator al echipei #BookLand și al partenerilor săi reprezintă un pas important pentru formarea profesională a tinerilor în concordanță cu nevoile reale ale pieței muncii și economiei locale. Campusul va oferi elevilor posibilitatea de a se forma și de a învăța #meserii care îi vor pregăti pentru piața muncii de azi și de mâine.
„Este un moment important pentru Argeș, dar în egală măsură este un moment important pentru România și pentru fiecare dintre noi. La Vulturești vom avea un model de bune practici pentru formarea profesională în directă corelare cu tehnologiile și cultura organizațională a angajatorilor! Fiindcă cine n-are astăzi școală mâine nu va avea țară, cum spunea Spiru Haret. Astăzi punem piatra de temelie pentru acest Campus, iar acest moment ne oferă tuturor inspirație și curaj să privim cu încredere în viitor.
Vor fi multe provocări în continuare, dar cu toții vom oferi tot sprijinul necesar acestei echipe minunate, astfel încât copiii noștri din tot județul Argeș să poată beneficia de învățătură aici, la Vulturești, pe malurile Argeșelului, într-un loc în care vedem ce înseamnă identitate națională, ce înseamnă meseriile tradiționale. Cel mai important este ca în România fiecare copil să aibă rădăcini și aripi puternice.
Rădăcini le dăm fiecare dintre noi, în familie prin dragoste de țară, dragoste de familie, dragoste de identitate, iar aripile le dau dascălii prin școală. Este extraordinar că mediul privat, organizații non-guvernamentale, autorități publice locale, județene și centrale pun umărul, astfel încât copiii să vină cu drag la școală unde să aibă șansa de a învăța meserii bune care să îi ajute la integrarea pe piața muncii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale susține prin programele derulate de ANOFM formarea profesională și ucenicia prin diverse programe finanțate din fonduri europene. Prin proiecte precum „FORMACTIV” și „START”, cu o valoare totală de 90 de milioane de euro, ANOFM oferă sprijin angajatorilor pentru a crea locuri de muncă prin formarea profesională a tinerilor.
Campusul BookLand din Argeș va ocupa o suprafață impresionantă de 80.000 de metri pătrați și va fi dotat cu toate facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici anual. Acesta va include laboratoare moderne, ateliere de lucru, o bibliotecă, un amfiteatru, sală de spectacole, terenuri de sport, spații de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie, frizerie, o mini-fermă de animale, livadă, seră și o grădină de
legume.
Proiectul Asociației BookLand va oferi toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial, liceal și postliceal – iar profesorii vor preda după o programă modernă, menită să formeze specialiști cu certificările solicitate de agenții economici din județul Argeș. Campusul, cel mai mare proiect educațional BookLand, va fi inaugurat în 2025, oferind o educație completă și adaptată nevoilor pieței muncii.