Calvar pentru 10.000 de navetiști: ANPC a suspendat o rută feroviară celebră
Ruta feroviară București-Oltenița a fost suspendată pe termen nedeterminat, lăsând mii de navetiști, elevi și studenți fără transport. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dispus oprirea tuturor trenurilor operate de SC Transferoviar Călători SRL din gara Titan Sud, după ce a descoperit nereguli grave privind condițiile de igienă și siguranță, scrie Fanatik.
Decizia ANPC afectează 10.000 de navetiști zilnic
Miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 16:30, ultimul tren cu destinația Oltenița a părăsit peronul gării Titan Sud. Cei care nu au prins trenul au rămas în stație, confruntați cu incertitudinea asupra modului în care vor ajunge acasă. Aproximativ 10.000 de navetiști foloseau zilnic această rută, mulți dintre ei fiind elevi și studenți.
Singura legătură rămasă între București și Oltenița este acum cea rutieră, prin intermediul unor microbuze private care operează din sudul Capitalei.
Nereguli descoperite în trenuri: „De neconceput într-o societate modernă”
Decizia ANPC a venit după două controale consecutive la trenurile care operau pe ruta București-Oltenița. Inspectorii au găsit nereguli majore la toate garniturile, inclusiv pavimente murdare, geamuri crăpate și grupuri sanitare într-o stare gravă de degradare. „Ceea ce au descoperit comisarii ANPC este de neconceput într-o societate modernă. În astfel de situații, sănătatea călătorilor poate fi pusă în pericol”, a declarat Sebastian Hotca, directorul interimar al ANPC.
Hotca a publicat pe rețelele sociale imagini cu condițiile deplorabile din trenuri, subliniind că ANPC nu va tolera abateri care compromit siguranța publicului.
Reacția călătorilor: „Nu știm când vom mai avea trenuri”
Oamenii din gara Titan Sud s-au arătat disperați. „Cum adică nu mai avem cu ce să ajungem acasă în seara asta? Nu ne-a anunțat nimeni,” se plângeau călătorii. Un angajat al gării a explicat că trenurile vor fi duse la Oltenița pentru reparații și curățare, dar nu a putut oferi detalii despre cât va dura această situație.
Compania amendează cu 30.000 de lei pentru condițiile precare
SC Transferoviar Călători SRL a fost amendată cu 30.000 de lei pentru deficiențele constatate. Controlorii au descoperit că trenurile aveau scaune rupte și murdare, geamuri crăpate, grupuri sanitare neigienizate și un sistem de ventilație plin de praf. De asemenea, au fost identificate probleme grave în utilizarea și diluarea substanțelor de igienizare.
Un angajat a declarat că multe dintre distrugeri au fost provocate de călători: „Când le spuneam să nu mai rupă scaunele, săreau la bătaie.”
Soluții temporare și nesiguranță pentru viitor
Deocamdată, navetiștii nu au primit informații clare despre reluarea transportului feroviar. Măsura luată de ANPC va rămâne în vigoare până la remedierea problemelor constatate, iar durata acestei suspendări este necunoscută.