Fed a tăiat surprinzător de mult dobânda, o mişcare ce aminteşte pieţelor de crizele financiare şi de pandemia din 2020
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual (0,5% sau 50 de puncte de bază), lăsând rata fondurilor federale într-un interval cuprins între 4,75% şi 5%.
Reducerea dobânzii este surprinzător de mare şi aminteşte pieţelor de crizele financiare şi chiar de pandemia din 2020
Chiar dacă JP Morgan se aştepta la o reducere de 0,5%, iar majoritatea speculaţiilor din piaţa futures indicau tot acest nivel, mişcarea Fed este totuşi una surprinzătoare pentru pieţe, banca centrală operând de regulă reduceri mici de dobândă, de numai 0,25%, prudent, pentru a evalua mai ântâi efectele relaxării politicii monetare.
O mişcare atât de amplă poate crea teneri legate de cât de gravă este situaţia celei mai mari economii a lumii şi aminteşte pieţelor de crizele financiare şi chiar de pandemia de Covid.
Când a mai operat Fed reduceri de dobândă surprinzător de mari?
Din anii 1990 şi până acum am avut doar 4 cazuri de reduceri surprinzătoare, mai mari decât pasul prudent de 0,25% (25 de puncte de bază).
- În noiembrie 2002, o reducere cu 50 de puncte de bază. Aceasta a fost aproape sfârșitul ciclului de reduceri legate de criza economică de după spargerea bulei dot-com (bulă bursieră cauzată de speculațiile excesive ale companiilor legate de internet la sfârșitul anilor 1990, o perioadă de creștere masivă în utilizarea și adoptarea internetului)
- În septembrie 2007, o reducere cu 50 de puncte de bază. Aceasta a avut loc la începutul ciclului de reducere a dobânzilor legat de criza financiară.
- În decembrie 2008, o reducere cu 75 de puncte de bază. Aceasta a fost ultima reducere din ciclul legat de criza financiară. Atunci ratele au fost reduse la 0,25 de la 1,%.
- În martie 2020, cu 125 de puncte de bază. Piața se aștepta doar la o reducere de 25 de puncte de bază. Cu toate acestea, a fost începutul pandemiei și al problemelor de lichiditate de pe piață.
Se confruntă acum economia SUA cu probleme similare cu cele de atunci? Se pare că nu.
„Comitetul a câştigat o mai mare încredere că inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% şi a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forţa de muncă şi inflaţie sunt aproximativ în echilibru”, se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară.
Începând din luna iulie a anului trecut, Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25% – 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 23 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor.
De asemenea, oficialii Fed au anunţat că până la finalul anului se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii cu o jumătate de punct procentual, o nouă reducere de un punct procentual în 2025, şi încă o jumătate de punct procentual în 2026, când dobânda ar urma să se situeze la un interval cuprins între 2,75% şi 3%.
Rata şomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului şi să se menţină la acest nivel şi în 2025. Creşterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 şi 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed.
Pieţele au treacţionat imediat la decizia Fed
Pieţele au treacţionat imediat la decizia Fed, dolarul s-a depreciat, aurul a atins noi maxime şi a depăşit 2.600 de dolari pe uncie, iar acţiunile americane cresc accelerat.
Unul dintre nemulţumiţi ar putea fi şi Donald Trump, potrivit căruia Fed stimulează economia pentru a îmbunătăţi perspectivele electorale ale Kamalei Harris.