Ce pensie are Ilie Năstase după recalculare. Suma este una rușinoasă: „Înseamnă că atât merit”

Publicat: 19 sept. 2024, 10:13, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce pensie are Ilie Năstase după recalculare. Suma este una rușinoasă: „Înseamnă că atât merit”
Ce pensie are Ilie Năstase după recalculare. Suma este una rușinoasă: „Înseamnă că atât merit”

lie Năstase, una dintre cele mai emblematice figuri ale sportului românesc și primul număr unu mondial din tenis, a dezvăluit detalii despre pensia sa după recalcularea realizată în septembrie 2024. La vârsta de 78 de ani, fostul mare campion a precizat că, în ciuda procesului de recalculare, pensia sa a rămas neschimbată.

Ilie Năstase, pensie umilă

Năstase primește o pensie lunară de 1.435 de lei, sumă care nu s-a modificat de ani de zile. În ciuda recalculării pensiilor efectuate conform legii pentru toți cetățenii care au contribuit la stat, Năstase a explicat că nu a beneficiat de nicio creștere.

Fostul sportiv a menționat că nu a primit nici măcar o notificare oficială care să-i confirme dacă pensia sa ar putea suferi modificări în viitor.

„1435 de lei este pensia mea de ani buni. Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu. Nu am primit nici măcar vreo hârtie oficială legată de vreo posibilă schimbare a pensiei.

Citesc prin presă că am pensie de general, dar asta e o mare gogoriță. Am ieșit cu gradul de locotenent-colonel la pensie și am lunar în cont suma de 1435 de lei. Nici mai mult, nici mai puțin! Am optat să primesc pensia pe card, așa că nu am nicio treabă cu poștașul pe partea asta.

E adevărat că am gradul de general, pe care l-am primit, repet a mia oară, la modul de distincție extraordinară. La superlativ, iar gradul nu a fost și nu este nici azi urmat de plata vreunor drepturi financiare. Ce mai încolo și încoace, sunt un general cu o pensie de 1435. Înseamnă că atât merit”, a declarat Ilie Năstase, citat de Sportpesurse.ro.

Ilie Năstase a clarificat, de asemenea, un aspect des vehiculat în presă, conform căruia ar avea o pensie specială datorită rangului său militar. Acesta a specificat că a ieșit la pensie cu gradul de locotenent-colonel și că suma de 1.435 de lei reprezintă exact cât a primit de-a lungul anilor, fără nicio ajustare.

Deși i s-a acordat titlul de general-maior cu două stele în anul 2008, acest titlu a fost doar o distincție onorifică, fără să implice vreun beneficiu financiar suplimentar. Năstase a subliniat că statutul său de general nu a fost însoțit de nicio creștere a pensiei și a ironizat situația, afirmând că „este un general cu o pensie de 1.435 de lei”.

Contextul recalculării pensiilor în România a adus însă situații diferite pentru alte personalități publice. Spre exemplu, Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a primit o mărire substanțială, el ajungând să încaseze o pensie de aproximativ 5.000 de euro.

Acesta a avut o reacție jovială, făcând o declarație scurtă și ironică legată de creșterea pensiei sale. Pe de altă parte, Ion Țiriac, cunoscut pentru succesul său în afaceri și pentru averea sa considerabilă, a aflat că pensia sa a rămas neschimbată, continuând să primească 12.000 de lei lunar.