Florin Barbu dorește legături mai strânse cu Japonia

Publicat: 19 sept. 2024, 11:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Florin Barbu dorește legături mai strânse cu Japonia
Foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu s-a întâlnit cu o delegație din Japonia, condusă de E.S. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei în România.

În cadrul întâlnirii, ministrul Florin Barbu a făcut o descriere succintă a potenţialului de care dispune agricultura din România, adăugând că relațiile bilaterale dintre România și Japonia au cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii ani, cooperarea fiind definită de sprijin reciproc, valori și interese comune.

În acest context, oficialul MADR și-a exprimat interesul pentru intensificarea colaborării  bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic, printr-o conlucrare mai pragmatică, orientată spre rezultate concrete. Cu această ocazie, ministrul Florin Barbu a transmis că Ministerul Agriculturii vizează creșterea volumului comerțului bilateral prin exportul în Japonia de produse românești de înaltă calitate.

Cei doi oficiali au revizuit vizitele la nivel înalt și evenimentele de cooperare economică și culturală desfășurate în ultima perioadă la nivel bilateral. Ei au trecut în revistă viitoarele oportunități de consolidare a parteneriatului: Expo Osaka 2025, precum și Expoziția Internațională de Horticultură, ce va avea loc la Yokohama în perioada 19 martie -26 septembrie 2027.

Japonia este recunoascută pentru rezultatele obținute în domeniul dezvoltării unor legume cu calități deosebite. Printre ele, tomatele Gaba, care folosesc și pentru tratamentul aterosclerozei. Acestea au fost introduse în urmă cu doi ani în culturile comerciale.

Un alt rezultat al cercetării japoneze sunt pepenii pătrați, care permit valorificarea mai bună a spațiilor comerciale și de transport.