Ciolacu, întâlnire de gradul 0 cu Nicușor Dan. Discută un subiect sensibil și controversat
Premierul Marcel Ciolacu și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-au întâlnit astăzi la Primăria București pentru a discuta despre două probleme majore: traficul sufocant al orașului și proliferarea construcțiilor ilegale. Aceasta este a doua întrevedere dintre cei doi oficiali în decursul săptămânii, prima având loc marți.
La prima întâlnire, primarul Nicușor Dan a exprimat surprinderea sa față de faptul că unii lideri politici nu înțeleg impactul negativ al dezvoltării urbane necontrolate asupra traficului, criticând haosul urbanistic ce datează încă din 2004-2005.
În cadrul discuțiilor de astăzi, Ciolacu și Dan au abordat situația construcțiilor ilegale, un subiect sensibil, având în vedere că multe dintre acestea sunt deja locuite. Premierul a subliniat că, deși blocurile respective sunt considerate ilegale, soluțiile trebuie să țină cont de realitatea că acolo locuiesc oameni, iar o simplă demolare nu ar fi viabilă.
Pe de altă parte, Nicușor Dan a insistat că este necesar să se oprească perpetuarea acestui tip de urbanism dezorganizat, care aduce nu doar o creștere necontrolată a densității populației, dar și un impact direct asupra traficului.
„Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005”, a spus Nicuşor Dan.
Premierul a dorit să ştie dacă aceste construcţii ilegale reprezintă o problemă pentru trafic din perspectiva faptului că au adus un număr mai mare de locuitori sau pentru că „ar fi obturat” mai multe artere.
Primarul a exemplificat cu situația din Drumul Taberei, unde dezvoltarea rezidențială s-a realizat fără a fi construite și facilități esențiale, cum ar fi școli. Aceasta forțează părinții să folosească mașinile pentru a-și duce copiii la instituțiile de învățământ din alte zone, ceea ce contribuie la aglomerarea traficului.
De asemenea, Dan a subliniat lipsa unui echilibru între zonele rezidențiale și cele de birouri, care ar putea încuraja locuitorii să se deplaseze pe jos, în loc să folosească automobilele personale.
Premierul Ciolacu a recunoscut validitatea argumentelor primarului și a menționat că a luat în considerare și alte propuneri, cum ar fi cele venite de la primarii din sectoarele Bucureștiului, precum introducerea obligației de a construi școli și grădinițe în cadrul noilor ansambluri rezidențiale.
Totuși, el a punctat că, înainte de a demola construcțiile existente, este necesar să se găsească soluții care să ia în considerare situația actuală, considerând că aceste blocuri, deși problematice, sunt deja o realitate.
„Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dumneavoastră le consideraţi ilegale – şi e dreptul dumneavoastră – locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri…”, a spus Ciolacu.
Un alt aspect esențial al discuțiilor a fost abordarea premierului referitoare la traficul bucureștean. Ciolacu a sugerat soluții imediate, cum ar fi suplimentarea forțelor de poliție în intersecțiile aglomerate. Cu toate acestea, Nicușor Dan a subliniat că astfel de măsuri sunt doar paliative și nu atacă adevărata cauză a problemei, care rămâne urbanismul defectuos și construcțiile necontrolate.