Ciolacu: Luni vom decide cu privire la candidatura preşedintelui Iohannis la parlamentare

Publicat: 19 sept. 2024, 12:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu: Luni vom decide cu privire la candidatura preşedintelui Iohannis la parlamentare
Marcel Ciolacu: BPN va hotărî luni

Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL care permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, înainte de terminarea mandatului de şef al statului.

„Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, ce ţine şi de viitoarele alegeri şi de intrarea în campania electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”, a declarat Marcel Ciolacu, la Primăria Capitalei, după întâlnirea cu primarul Nicuşor Dan.

Întrebat dacă, în cazul în care BPN al PSD va vota pentru susţinerea proiectului, acest lucru înseamnă că social-democraţii vor susţine intrarea lui Klaus Iohannis în Parlament, Ciolacu a spus: „Nu l-am votat niciodată şi nu o să-l votez niciodată, dacă asta mă întrebaţi”.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercuri, la Parlament, propunerea legislativă prin care preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţă la alegerile parlamentare.

Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, a unei alianţe politice sau a unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, prevede proiectul.