Avertisment din Occident: Moldova e următoarea pe lista Rusiei, dacă Ucraina cade

Publicat: 19 sept. 2024, 16:14, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Avertisment din Occident: Moldova e următoarea pe lista Rusiei, dacă Ucraina cade
Moldova

Oficiali din Germania au transmis că Moldova ar putea fi următoarea țară în cazul căderii Ucrainei. Sprijinul pentru Ucraina garantează supraviețuirea Moldovei vecine, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe menite să abordeze preocupările legate de extinderea interferenței ruse în regiune.

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării în ceea ce privește Moldova. Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară în linie”, a declarat Baerbock.

Ministrul de Externe german s-a aflat în vizită la Chișinău în cadrul Platformei de parteneriat cu Moldova, alături de omologii săi din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania.

Germania, unul dintre principalii susținători militari ai Kievului în Europa, a inițiat platforma după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, prezentând-o ca parte a eforturilor mai ample de a stabiliza economia Moldovei și de a o proteja de dezinformarea rusă.

Moldova, care are o majoritate românofonă și o mare minoritate rusofonă, a alternat între guverne pro-ruse și pro-occidentale de la căderea Uniunii Sovietice, iar acum are o administrație puternic orientată spre Occident. Moscova are trupe staționate într-o regiune în care separatiștii pro-ruși s-au rupt de sub controlul Chișinăului într-un scurt război la începutul anilor 1990.

Președinta moldoveană Maia Sandu, care a acuzat Rusia că încearcă să răstoarne guvernul său, a declarat că Moldova se confruntă în continuare cu provocări serioase și a îndemnat partenerii să își sporească sprijinul.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a cauzat daune enorme economiei noastre”, a declarat Sandu.

„Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice serios dezvoltarea noastră economică și va continua să o împiedice atâta timp cât războiul va dura”, a adăugat ea.

În cadrul platformei, au fost semnate acorduri pentru a oferi Moldovei peste 300 de milioane de euro în împrumuturi și 80 de milioane de euro în granturi, a declarat serviciul de presă al guvernului.

Aliații au salutat, de asemenea, eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Sub conducerea lui Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și România, membră NATO și UE, speră să adere la blocul comunitar până în 2030. Franța, Germania și Polonia și-au exprimat „sprijinul neclintit și continuu pentru Moldova” în încercarea sa de aderare, potrivit unui proiect de rezoluție în urma unei reuniuni a diplomaților de vârf ai celor trei țări.