Opt persoane, reținute de procurori. Ademeneau turiștii din Centrul Vechi, îi îmbătau și le luau banii cu ajutorul damelor de companie

Publicat: 19 sept. 2024, 16:37, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Opt persoane, reținute de procurori. Ademeneau turiștii din Centrul Vechi, îi îmbătau și le luau banii cu ajutorul damelor de companie
Opt persoane, reținute de procurori. Ademeneau turiștii din Centrul Vechi, îi îmbătau și le luau banii cu ajutorul damelor de companie

Opt persoane au fost reținute de procurori în legătură cu un dosar complex care implică multiple infracțiuni, inclusiv furt calificat, tâlhărie, lipsire ilegală de libertate, acces ilegal la sisteme informatice și fraudă financiară. Planul elaborat de suspecți a fost pus în practică cu mult înainte de momentul reținerii, iar victimele vizate erau în special cetățeni străini vulnerabili, aflați în Centrul Vechi al Bucureștiului.

Noi suspecți în Centrul Vechi

Conform Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), gruparea criminală a folosit un mod de operare bine gândit. Victimele erau atrase în cluburi de lux din Centrul Vechi, prin intermediul unor femei care se prezentau ca dame de companie.

După ce erau îmbătați și convinși să cheltuie sume mari de bani, aceștia erau privați de telefoanele lor și de alte bunuri, iar suspecții efectuau tranzacții financiare frauduloase în numele lor.

După ce își reveneau din starea de ebrietate, victimele realizau că au fost înșelate, însă în majoritatea cazurilor era deja prea târziu pentru a mai putea recupera pierderile financiare. Procurorii au subliniat că cercetările au identificat alte nouă persoane implicate în această rețea, toate fiind suspectate de implicare în diverse infracțiuni.

La data de 18 septembrie, autoritățile au emis zece mandate de aducere pe numele suspecților. Unul dintre aceștia era deja plasat sub arest la domiciliu, iar alți opt au fost reținuți după audieri. Aceștia vor fi prezentați procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care urmează să decidă asupra măsurilor de arest preventiv sau alte sancțiuni privative de libertate.

Rețeaua criminală acționa de luni bune, iar schema lor, deși complicată, a reușit să păcălească numeroase victime. În cadrul cercetărilor anterioare, pe 12 iunie, autoritățile au pus în executare 17 mandate de percheziție domiciliară și au emis opt mandate de aducere.

În urma audierilor, șase persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar cinci dintre ele au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. O altă persoană a fost plasată în arest la domiciliu.

Ancheta a scos la iveală că, în unele cazuri, suspecții nu doar că furau bunuri sau sume de bani de la victime, dar foloseau și violența pentru a-și atinge scopurile, mergând până la lipsirea de libertate a persoanelor vizate. Prejudiciul total creat de aceștia a fost estimat la aproximativ 100.000 de euro.

Cercetările sunt în curs, fiind desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Autoritățile continuă să adune dovezi pentru a identifica toate persoanele implicate și a clarifica întreaga dimensiune a activității infracționale.