Dan Motreanu vine cu vești bune pentru români. UE asigură sprijin celor afectați de inundații: Am solicitat activarea Fondului de Solidaritate al UE

Publicat: 19 sept. 2024, 15:07, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Dan Motreanu vine cu vești bune pentru români. UE asigură sprijin celor afectați de inundații: Am solicitat activarea Fondului de Solidaritate al UE
Dan Motreanu vine cu vești bune pentru români. UE asigură sprijin celor afectați de inundații: Am solicitat activarea Fondului de Solidaritate al UE

Uniunea Europeană va oferi sprijin cetățenilor români afectați recent de inundații, în urma unei rezoluții adoptate de Parlamentul European la inițiativa europarlamentarilor PNL. Despre acest ajutor a vorbit și Dan Motreanu, prim-vicepreședinte și europarlamentar PNL.

Soluții pentru ravagiile provocate de inundații

Documentul vizează nu doar România, ci și alte țări din Europa Centrală și de Est, lovite de inundații, și pune accent pe sprijinul rapid și eficient oferit din fondurile UE pentru refacerea zonelor devastate.

Europarlamentarii PNL au subliniat importanța principiului european de a nu lăsa pe nimeni în urmă, specificând că acest sprijin va fi oferit cât mai curând posibil. Rezoluția votată prevede atât sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii afectate, cât și măsuri preventive pentru a evita astfel de dezastre în viitor.

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să acționeze fără întârziere pentru a oferi asistență oricărui stat membru care cere sprijin în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE. Acesta a subliniat necesitatea unui buget suplimentar pentru acest mecanism, pentru a putea răspunde cât mai eficient crizelor.

Printre măsurile propuse în rezoluție se numără și activarea rapidă a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Motreanu a precizat că s-a solicitat Comisiei Europene să accelereze mobilizarea acestui fond, oferind plăți în avans mai mari pentru țările candidate la aderare, facilitând astfel o intervenție mai rapidă și mai eficientă.

Europarlamentarii PNL, împreună cu colegii lor, au solicitat, de asemenea, crearea unei linii speciale de finanțare de urgență, care să faciliteze refacerea infrastructurii, precum și sprijinirea comunităților afectate. În special, acest ajutor vizează municipalitățile mai mici, zonele transfrontaliere și rurale, care au nevoie de asistență tehnică și consiliere pentru a depăși provocările aduse de inundații.

„Cerem Comisiei și statelor UE să sprijine fără întârziere orice stat membru care solicită asistență de urgență în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE. Mecanismul trebuie să dispună de un buget majorat.

Am solicitat activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Cerem Comisiei să accelereze mobilizarea FSUE și să acorde plăți în avans mai mari țărilor candidate, printr-un amendament adoptat de plen, amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din PNL și alți europarlamentari.

UE trebuie să acorde imediat asistență financiară și tehnică țărilor afectate.  Solicităm o linie de finanțare de urgență pentru a facilita revenirea rapidă a zonelor afectate, a infrastructurii și a mijloacelor de subzistență.

Solicităm ca programele de asistență tehnică și de consiliere să vizeze în mod specific municipalitățile mai mici, zonele transfrontaliere, îndepărtate și rurale.”, transmite Dan Motreanu, prim-vicepreședinte și europarlamentar PNL.