Strugurii pot reduce cu 40% riscul de boli de inimă

Publicat: 20 sept. 2024, 06:47, de Magda Marincovici, în LIFESTYLE , ? cititori
Strugurii pot reduce cu 40% riscul de boli de inimă
struguri boli de inimă colesterolul rău

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că resveratrolul din struguri este capabil să reducă cu 40% riscul cardiovascular.

Acest fruct cu gust minunat, care anunță toamna, reușește să reducă riscul de boli cardiovasculare prin limitarea formării colesterolului LDL (colesterolul rău) și prin reducerea formării plăcilor de ateroscleroză, cele care, în timp, blochează arterele. De asemenea, strugurii au capacitatea de a îmbunătăți rezistența vaselor de sânge. Toate aceste beneficii oferite de struguri se datorează conținutului lor bogat în:

  • potasiu, un mineral care are proprietatea de a lupta împotriva hipertensiunii arteriale,
  • fibre, care captează particulele de colesterol din alimente și le elimină,
  • antioxidanți: resveratrol, quercetinp, polifenoli, miricentină etc.

Beneficii

Dar strugurii sunt valoroși și pentru:

  • prevenția cancerelor, datorită nivelul ridicat de antioxidanți;
  • efectul diuretic, cu efect pozitiv asupra rinichilor, contra infecțiilor urinare;
  • prevenția declinului cognitiv, datorită conținutului de resveratrol, care protejează creierul;
  • îmbunătățirea aspectului pielii.

Nutriționiștii subliniază că nu există restricții privind consumul strugurilor seara . De asemenea, pot fi incluși în dietele de slăbit. Totul depinde de cantitatea de struguri consumată, spun nutriționiștii.

Și încă un amănunt. Adesea, în farfurie se adună sâmburii de struguri. Dar aceștia sunt o sursă valoroasă de ulei omega 6, polifenoli și vitamina E. Toate aceste elemente acționează sinergic pentru a îmbunătăți rezistența vaselor de sânge și a scădea nivelul colesterolului rău, oferind o protecție împotriva riscurilor cardiovasculare.

Iată valorile nutriționale pentru 100 de grame de struguri:

  • 90,10 Kcal pentru struguri negri / 79,10 Kcal pentru struguri albi
  • Proteine : 0,72 g
  • Lipide : 0,16 g
  • Carbohidrațiu : 15,7 g
  • Fibre : 0,9 g
  • Calciu: 10 mg
  • Cupru: 0,13 mg
  • Fier: 0,36 mg
  • Magneziu: 7 mg
  • Fosfor: 20 mg
  • Potasiu: 191 mg.
  • Vitamina K1: 14,6 μg
  • Vitamina C: 3,2 mg
  • Vitamina B1 : 0,069 mg
  • Vitamina B2 : 0,07 mg
  • Vitamina B3 : 0,19 mg
  • Vitamina B5 : 0,05 mg
  • Vitamina B6 : 0,086 mg
  • Vitamina B9 : 2 μg.