Donald Trump pregătește surpriza campaniei: o întâlnire cu Zelenski

Publicat: 20 sept. 2024, 09:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Donald Trump pregătește surpriza campaniei: o întâlnire cu Zelenski
Donald Trump

Candidatul republican la președinție Donald Trump pregătește surpriza campaniei pentru cei care îl contestă. El spune că se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ultima oară cei doi au vorbit față în față în timpul mandatului lui Trump din 2017-2021.

Candidatul la președinția SUA a declarat că se va întâlni „probabil” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski săptămâna viitoare, scrie The Guardian.

Zelenski se va afla în SUA săptămâna viitoare pentru a se adresa unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind războiul Rusiei în țara sa.

„Probabil, da”, a spus Trump ca răspuns la întrebarea unui reporter dacă se va întâlni cu liderul ucrainean, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Zelenski a declarant, în august, că dorește să prezinte un plan de pace președintelui american Joe Biden, vicepreședintelui Kamala Harris și lui Trump.

Trump și Zelenski au vorbit la telefon în iulie, aceștia nu au mai vorbit față în față de la mandatul 2017-2021 al lui Donald Trump.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni, 16 septembrie, presupusa tentativă de asasinare a candidatului republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump.

„Mă bucur să aud că Donald Trump este în siguranță și nevătămat. Cele mai bune urări pentru el și familia lui. Este bine că suspectul în tentativa de asasinat a fost prins rapid. Acesta este principiul nostru: statul de drept este primordial și violența politică nu are loc nicăieri în lume”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe rețeaua X.

La ultima sa vizită în SUA, Zelenski a declarat că „toată lumea așteaptă luna noiembrie”, inclusiv Putin. El a mai spus că Biden și Trump sunt „foarte diferiți”, dar ambii susțin democrația, motiv pentru care a afirmat: „Cred că Putin îi va urî pe amândoi”.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea rezolva războiul din Ucraina într-o zi. El spunea că termenii lui Putin pentru un acord – care ar include cedarea de către Ucraina a celor patru teritorii ocupate în prezent de Rusia – sunt „inacceptabili”.

Dar fostul președinte și aliații săi au criticat, de asemenea, trimiterea de ajutor militar american la Kiev.

Donald Trump a criticat, de asemenea, mult timp și cheltuielile NATO pentru apărare. În februarie, fostul președinte a declarat că ar încuraja Rusia să facă „ce vrea” oricărei țări membre NATO care nu respectă orientările privind cheltuielile pentru apărare, alarmând mulți lideri de la Washington și din Europa.