Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, de urgență la spital. A suferit un accident în reședința sa de vară

Publicat: 20 sept. 2024, 09:58, de Corina Oprea, în Internațional , ? cititori
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, de urgență la spital. A suferit un accident în reședința sa de vară
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, de urgență la spital. A suferit un accident în reședința sa de vară

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, în vârstă de 84 de ani, a fost spitalizată recent, după ce a suferit o cădere la reședința sa de vară. Incidentul s-a petrecut miercuri seara la Castelul Fredensborg, situat la nord de Copenhaga, conform unei declarații oficiale făcute de purtătoarea de cuvânt a palatului regal pentru agenția de presă Ritzau.

Deși starea reginei este stabilă, aceasta va rămâne sub observație medicală la Spitalul Universitar din Copenhaga, pentru a se asigura că nu apar complicații ulterioare. Din acest motiv, participarea sa la un eveniment public programat pentru vineri a fost anulată, a anunțat familia regală pe site-ul oficial.

Regina Margrethe a devenit o figură remarcabilă în istoria modernă a monarhiei daneze, dar a decis să abdice la începutul acestui an, în ianuarie 2024, după un impresionant mandat de 52 de ani.

În discursul său de abdicare, Margrethe a explicat că a considerat momentul potrivit pentru a renunța la tron și a transfera responsabilitățile fiului său cel mare, Frederik al X-lea, în vârstă de 56 de ani. Actul oficial de renunțare a fost depus la 14 ianuarie 2024, la exact 52 de ani după ce ea însăși preluase tronul de la tatăl său, regele Frederik al IX-lea.

„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024 – la 52 de ani după ce mi-am succedat tatălui meu iubit – voi demisiona din funcția de Regina Danemarcei. Îi las tronul fiului meu, Frederick.”, a declarat Regina Margrethe a II-a în cadrul unui discurs.

Principalul motiv al deciziei reginei a fost starea sa de sănătate, aceasta recunoscând că, deși a servit regatul cu devotament, problemele fizice au devenit tot mai greu de gestionat. Cu aproximativ un an înainte de abdicare, Regina Margrethe a trecut printr-o intervenție chirurgicală majoră la coloană, fapt care i-a limitat mobilitatea, obligând-o să folosească un baston în aparițiile publice.

După acest episod, ea a devenit conștientă de faptul că responsabilitățile regale necesitau o energie și o prezență pe care, din motive de sănătate, nu le mai putea susține la același nivel.