Vremea o ia razna în România. Urmează 4 zile cu ploi înghețate

Publicat: 20 sept. 2024, 15:12, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Vremea o ia razna în România. Urmează 4 zile cu ploi înghețate
Vremea o ia razna în România. Urmează 4 zile cu ploi înghețate

Toamna și-a făcut simțită prezența în București, aducând cu ea temperaturi în scădere și un cer tot mai acoperit de nori. Pe măsură ce sezonul avansează, meteorologii avertizează că, spre sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie, bucureștenii ar putea fi martorii unui fenomen periculos cunoscut sub denumirea de „ploi înghețate” sau „freezing rain.”

România are parte de ploi înghețate

Acest fenomen are loc atunci când picăturile de ploaie ating suprafețe reci și îngheață instantaneu, formând un strat subțire de gheață transparentă. Deși la prima vedere pare inofensiv, acest strat poate fi extrem de periculos, fiind aproape invizibil și complicând serios condițiile de circulație, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

În trecut, Capitala s-a mai confruntat cu acest fenomen, iar autoritățile au emis avertismente serioase în legătură cu riscurile pe care le implică. În acele momente, drumurile și trotuarele au devenit periculoase, conducând la o creștere considerabilă a numărului de accidente, în timp ce copacii încărcați de gheață s-au prăbușit, provocând pagube și afectând alimentarea cu energie electrică.

Conform datelor furnizate de Accuweather, prima ploaie înghețată în București este așteptată pe 30 noiembrie, iar luna decembrie va aduce alte trei zile în care acest fenomen se va manifesta – pe 6, 15 și 16 decembrie, Capitala ar putea fi acoperită din nou de un strat subțire de gheață.

În aceste condiții, autoritățile recomandă locuitorilor să evite deplasările cu mașina, cu excepția cazurilor absolut necesare. În cazul în care șofatul nu poate fi evitat, se recomandă adoptarea unor măsuri de siguranță sporite: anvelopele de iarnă trebuie să fie în stare bună, farurile să funcționeze corespunzător, iar rezervorul să fie plin, pentru a preîntâmpina eventualele probleme cauzate de condițiile meteo severe.

Pietonii sunt sfătuiți să poarte încălțăminte cu talpă antiderapantă și să evite zonele unde stratul de gheață ar putea reprezenta un pericol major.

Conform prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), astăzi, 20 septembrie, vremea va fi răcoroasă, cu maxime care nu vor depăși 24 de grade Celsius.

Cerul va fi parțial noros, iar vântul va sufla cu intensificări, atingând viteze între 40 și 45 km/h, ceea ce va accentua senzația de frig, semnalând începutul unei schimbări semnificative în regimul termic din Capitală.