Consiliul legislativ critică legea prin care Iohannis ar putea fi ales senator: A fost adoptată intuitu personae

Publicat: 20 sept. 2024, 10:08, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Consiliul legislativ critică legea prin care Iohannis ar putea fi ales senator: A fost adoptată intuitu personae
Consiliul legislativ critică legea prin care Iohannis ar putea fi ales senator: A fost adoptată intuitu personae

Proiectul de lege depus de Partidul Național Liberal (PNL), prin care i s-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, a fost supus unei analize atente din partea Consiliului Legislativ. Această analiză scoate în evidență mai multe critici și subliniază că legea are un caracter special, fiind considerată de unii ca fiind „cu dedicație” pentru o singură persoană, respectiv președintele Iohannis.

Consiliul legislativ analizează legea dedicată lui Iohannis

Consiliul Legislativ atrage atenția că proiectul de lege încalcă Codul de bune practici în materie electorală și recomandările Comisiei de la Veneția.

În cadrul analizei, instituția a făcut o referire directă la faptul că proiectul ar putea fi considerat ca fiind adoptat intuitu personae, adică în interesul unei singure persoane, contravenind astfel unor principii constituționale importante, cum ar fi statul de drept.

”Interpretarea reținută în Expunerea de motive, potrivit căreia art. 52 alin. (5) din actul normativ de bază nu ar permite candidatura Președintelui României pe listele unui partid, este determinată de utilizarea unui alt sens al noțiunii de „candidat independent” decât cel folosit în prezent în actul normativ de bază.

Astfel, Legea nr. 35/2008 definea la art. 2 pct. 15 această noțiune astfel:

„candidat independent – persoană care participă la alegeri pentru a obţine un mandat de deputat sau de senator şi care se autopropune pentru aceasta, fiind susținută de un anumit număr de alegători, în condițiile în care candidatura sa este declarată definitivă de către organismul electoral corespunzător, potrivit prezentului titlu”, se arată în observațiile Consiliului Legslativ.

De asemenea, Consiliul a observat că interpretarea expusă în motivarea proiectului de lege, potrivit căreia actuala legislație nu ar permite președintelui României să candideze pe listele unui partid, se bazează pe o altă înțelegere a termenului „candidat independent”.

Legea nr. 35/2008 definește această noțiune ca fiind persoana care participă la alegeri pentru un mandat de deputat sau senator și care se autopropune, susținută de un anumit număr de alegători, având candidatură validată de un organism electoral. În acest context, Consiliul Legislativ consideră că interpretarea PNL modifică în mod nepotrivit acest concept juridic.

Un alt punct criticat de Consiliu este aplicabilitatea foarte restrânsă a normei propuse. Se sugerează că această lege ar avea un impact limitat, aplicabil doar în ocazii extrem de rare, cum ar fi alegerile parlamentare din 2044, când mandatul unui președinte ar coincide din nou cu cele parlamentare. Această raritate în aplicabilitate ar putea întări concluzia că proiectul este dedicat exclusiv lui Klaus Iohannis, cu consecințe asupra credibilității procesului electoral și a principiilor statului de drept.

Consiliul subliniază că modificările propuse nu respectă liniile directoare ale Codului de bune practici în materie electorală, adoptate de Comisia de la Veneția, care recomandă să nu se facă modificări legislative cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Deși proiectul de lege nu se încadrează în toate domeniile vizate de acest cod, este important de analizat impactul pe care l-ar avea asupra stabilității și credibilității legislației electorale. Instituția avertizează că o astfel de modificare riscă să afecteze încrederea cetățenilor în procesul electoral, stabilitatea legislativă fiind un element esențial pentru credibilitatea acestuia.