Bursa de la București, evoluții mixte. Traderii sunt indeciși
Bursa de Valori București (BVB) afișa, vineri, indicii cu evoluții mixte, la jumătatea zilei după deschiderea pieței, cu tranzacții amestecate, traderii fiind indeciși, după reducerea dobânzii cheie de Fed. Investitorii urmăresc piețele externe, pentru a lua cea mai bună decizie.
Principalul indice al BVB, BET era în creștere cu 0,12 la sută, până la 17.650,89 puncte.
Rulajul era de 7.553.313,67 lei (1.518.437,13 euro), la un volum de 7.739.100 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,15 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,13 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,02 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe plus cu 0,13 la sută.
Indicele BET FI al societăților de investiții financiare, care era în minus cu 0,24 la sută.
Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în creștere, cu 0,12 la sută.
Ce rezultate financiare au raportat 65 din cele mai mari companii listate la BVB: 25 şi-au diminuat rezultatele, 32 au anunţat creşteri, cinci au trecut pe pierderi şi trei pe profit.
Sezonul raportărilor financiare aferent primului semestru din 2024 pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-a încheiat, ceea ce înseamnă că începe să se creioneze un tablou al dividendelor care ar putea fi distribuite în anul 2025.
„În prima jumătate a anului 2024, sezonul de raportare financiară pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-a conturat într-un mod mixt, conform aşteptărilor pieţei, pe fondul unui mediu macroeconomic caracterizat de volatilitate şi ajustări rapide. În acest context, două sectoare s-au evidenţiat: cel financiar şi cel energetic“, spune Roxana Stejerean, analist la Goldring.
Sectorul financiar a înregistrat o creştere a veniturilor, susţinută de menţinerea dobânzilor ridicate şi de cererea constantă pentru servicii financiare, însă profitabilitatea a variat considerabil între instituţii. Băncile au beneficiat de pe urma veniturilor mai mari din dobânzi, însă au întâmpinat provocări în menţinerea marjelor de profit, pe fondul costurilor crescute de finanţare şi al incertitudinii economice generale.
În rapoarte remise BVB managementul Electrica anunță că vrea să se finanţeze cu până la 500 milioane euro, prin obligaţiuni verzi şi să ia un credit sindicalizat de la bănci de până la 3,1 miliarde lei pentru investiţii. Dumitru Chiriţă, fost şef ANRE, renunţă la funcţia de preşedinte al companiei. În locul său este numit Ion Cosmin Petrescu.
Electrica (simbol bursier EL), furnizor, distribuitor şi producător de energie electrică la care statul român are o deţinere de 49,8%, convoacă acţionarii pentru a aprobra printre altele o finanţare printr-o emisiune sau mai multe de obligaţiuni verzi de până la 500 milioane euro şi contractarea unui credit sindicalizat de la bănci de până la 3,1 miliarde lei (620 mil. euro) pentru susţinerea planurilor de investiţii, potrivit convocatorului publicat la Bursa de Valori.
“Aprobarea plafonului de până la 500.000.000 EUR pentru o emisiune sau mai multe emisiuni subsecvente de obligaţiuni verzi (“green bonds”) sau obligaţiuni sustenabile (“sustainable linked bonds”), sau un mix al acestora, ale Societăţii Energetice Electrica S.A. (ELSA) din perioada 2025-2026, care vor putea fi denominate atât în RON, cât şi în alte valute, putând fi emise pe piaţa de capital din România sau internaţională pe baza unei structuri flexibile, cu o rată a dobânzii fixă sau variabilă (inclusiv cu posibilitatea includerii unui mecanism de tipul step-up sau step-down în cazul obligaţiunilor ale căror termeni şi condiţii vor fi corelaţi cu obiectivele de sustenabilitate ale ELSA)”, potrivit convocatorului AGA.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri pe linie, în sesiunea de tranzacţionare de joi, într-o zi cu aprecieri ale pieţelor europene. Evoluţiile apar în contextul în care, Rezerva Federală a decis tăierea dobânzii cheie în Statele Unite cu 0,5%, prima reducere a ratelor de la pandemia Covid.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 0,85%, la 17.629 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,97%, până la 3.316 puncte.
Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 45,7 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 137 milioane lei, valoare care este totuşi trasă masiv în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis.
În piaţa „regular”, topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 8,3 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul unitar de 27,75 lei, în creştere cu 1,09%.
Pe poziţia a doua în topul valorii tranzacţiilor s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce s-au apreciat cu 0,34%, la preţul de 0,729 lei, pe fondul unor schimburi de 6,2 milioane lei.
Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat ziua la preţul unitar de 5,59 lei, în creştere cu 2,19%, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 5,8 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat un rulaj de 4,9 milioane lei, acţiunile SNN încheind ziua în apreciere cu 3,37%, la preţul de 43 lei.
În piaţa „deals” nu a avut loc niciun schimb.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,05%, la 61.369 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 1,01%, până la 1.244 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a apreciat cu 0,78%, la 976 de puncte.