Klaus Iohannis, sprijinit de celebrul Florin Iordache: Candidatura la parlamentare este posibilă fără modificări legislative
Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, a emis un aviz în care susține că președintele Klaus Iohannis are dreptul să candideze ca independent pe lista unui partid politic, fără să fie necesară o modificare legislativă. Acest punct de vedere vine după ce PNL a depus în Parlament un proiect de lege care să îi permită președintelui să candideze la alegerile parlamentare.
Contextul proiectului de lege
Proiectul inițiat de liberali urmărește să creeze un cadru legal care să-i permită președintelui României să fie inclus pe listele unui partid politic la alegerile parlamentare, chiar dacă nu este membru al respectivului partid. Această mișcare este inspirată din „amendamentul Iliescu,” folosit în 2004 pentru a-i permite fostului președinte Ion Iliescu să candideze pentru funcția de senator, după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial.
Conform avizului Consiliului Legislativ, care a fost consultat de Hotnews și semnat de Florin Iordache, nu există niciun obstacol constituțional sau legal care să împiedice includerea președintelui pe lista unui partid. Avizul amintește de precedentul din 2004, menționând că o prevedere similară a fost deja aplicată și a trecut de controlul Curții Constituționale.
Declarațiile din aviz
„Nu există nicio prevedere constituțională sau legală care să impună condiția deținerii de către un cetățean a calității de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaturi a respectivului partid,” se arată în documentul semnat de Iordache. „Președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate.”
Deși Constituția României interzice președintelui să fie membru al unui partid politic pe durata mandatului său, avizul Consiliului Legislativ subliniază că nu există o prevedere care să condiționeze includerea pe listele de candidaturi de apartenența la partid.
Critici și reacții politice
Propunerea PNL a stârnit controverse în mediul politic. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat public acest proiect și a anunțat că UDMR nu îl va susține. USR și AUR au exprimat, de asemenea, opoziție față de inițiativa liberală și au avertizat că, dacă proiectul va fi adoptat, îl vor contesta la Curtea Constituțională.
„Este o tentativă evidentă de a ajusta legislația în funcție de interesele politice ale momentului,” a declarat un lider al opoziției, referindu-se la similaritatea cu „amendamentul Iliescu.”
Susținerea PSD, esențială pentru adoptarea proiectului
Pentru ca proiectul PNL să fie adoptat rapid în Parlament, liberalii și președintele Iohannis au nevoie de sprijinul PSD. În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său va discuta luni poziția pe care o va adopta în legătură cu acest proiect de lege. Decizia PSD este crucială, având în vedere majoritatea parlamentară pe care o deține.
În cazul în care inițiativa va trece, aceasta ar oferi președintelui Klaus Iohannis o cale pentru a rămâne activ pe scena politică, chiar după finalul mandatului prezidențial, fără să fie necesar să devină membru al unui partid politic.