MS și INSP: Nu este un caz de holeră la Spitalul ”Victor Babeș”
La Spitalul ”Victor Babeș” din București nu este un caz de holeră, nefiind identificat la acesta agentul patogen al holerei, transmit Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.
Pacientul este infectat cu o bacterie asemănătoare, dar nu este agentul patogen care provoacă holera.
Teodora Solomon, medic epidemiolog la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a afirmat că a fost identificat la un pacient de la Spitalul ”Victor Babeş” din Bucureşti vibrionul holeric non-toxigen şi a precizat că doar cel toxigen este luat în considerare ca agent al holerei.
Medicul mai a menţionat că pacientul respectiv are o boală diareică acută, iar aceasta nu a avut caracteristicile pentru holeră.
La Spitalul ”Victor Babeș” a fost internat un pacient cu o infecție digestivă cu o tulpină non toxigenă, care nu provoacăș simptome specifice holerei. În acest caz este implicat un vibrion holeric non toxigen. ”Doar cel toxigen este luat în considerare ca agent al holerei”, subliniază dr. Solomon.
Medicul epidemiolog explică și modul cum funcționează sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile în țara noastră.
”În România există un sistem de supraveghere a bolilor transmisibile prioritare. Printre acestea se află şi holera. Pentru suspiciunile de boală transmisibilă şi inclusiv pentru bolile transmisibile se recoltează probe în funcţie de suspiciunea care este emisă şi se testează probele respective. Atunci când se descoperă un anumit agent patogen, cum ar fi în cazul nostru o bacterie, vibrionul holeric, acesta urmează nişte etape în plus pentru verificarea dacă este acea bacterie care dă formele severe pentru holeră”.
Potrivit medicului epidemiolog, indiferent de ce agent patogen este vorba se recomandă aceleași măsuri de prevenire: consumul de alimente corect preparate termic și spălatul frecvent al mâinilor.
În ultimii 30 de ani, în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri de holeră.