În curând, tratamentul cataractei fără operație?
Un studiu efectuat pe veverițe ia în calcul o posibilă strategie pentru tratamentul cataractei. Studiul, publicat pe 17 septembrie anul acesta, în Journal of Clinical Investigation, a fost realizat de un grup de cercetători americani.
Cercetătorii precizează că au identificat o proteină, numită RNF114, care este implicată în fenomenul cataractei.
Ei au descoperit că, atunci când veverițele hibernează, cristalinul lor este afectat la temperaturi de aproximativ 4 grade Celsius, dar revine rapid transparent atunci când crește temperatura.
În comparație, mamiferele care nu hibernează – în acest studiu șobolanii – au făcut cataractă legată de temperatură, dar aceasta nu a disparut odată cu creșterea temperaturii.
Această adaptare a ochiului ar fi un răspuns la stresul legat de frig, o formă de cataractă reversibilă, pe care nu o observăm la oameni.
A înțelege factorii moleculari care sunt la originea fenomenului de cataractă reversibilă ar putea să ne orienteze spre o strategie de potențial tratament, a declarat Wei Li, coautor la acest studiu, într-un comunicat.
Cercetătorii au dezvoltat un model de laborator în formă de lentilă, folosind celule stem de la veverițe de pământ. Așa a fost identificată proteina RNF114. Aceasta a crescut atunci când temperatura s-a ridicat, spre sfârșitul iernii. Cu aceste lentile pretratate cu proteina respectivă, cataracta a dispărut rapid atunci când temperatura a crescut.
Cataracta este o boală a cristalinului natural, care devine opac în timp. Cristalinul are rolul de a focaliza lumina care pătrunde în ochi și de a produce imaginile clare de pe retină. Odată cu opacifiere cristalinului, vederea devine din ce în ce mai slabă. În general, cataracta apare odată cu înaintarea în vârstă și se manifestă prin încețoșarea vederii la unul sau la ambii ochi.