Nicolae Ciucă în vizită la fabrica de armament din Cugir: Armele cele mai ieftine și cu acuratețea cea mai scăzută le aveau doar militarii români și insurgenții

Publicat: 21 sept. 2024, 18:04, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă în vizită la fabrica de armament din Cugir: Armele cele mai ieftine și cu acuratețea cea mai scăzută le aveau doar militarii români și insurgenții

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța industriei de apărare în contextul securității europene, în cadrul unei vizite efectuate la fabrica de armament din Cugir. În timpul întâlnirii cu conducerea companiilor din domeniu, Ciucă a făcut referire la experiențele sale din teatrele de operații, unde militarii români aveau la dispoziție arme mai ieftine și mai puțin precise comparativ cu alte armate.

„Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului. Cu atât mai mult în astfel de vremuri. Aceasta este baza viziunii mele prezidențiale”, a declarat Nicolae Ciucă, care este și candidatul PNL la alegerile prezidențiale.

Ciucă a accentuat necesitatea consolidării cercetării și inovării în industria de apărare, menționând că România are un potențial enorm prin orașe precum Cugir, unde tradiția fabricării de armament poate fi revitalizată prin planul liberal „România produce”. Acest plan are ca scop revigorarea industriei naționale, cu un accent special pe echipamentele militare de producție internă.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile locale și cu reprezentanții industriei de apărare, Ciucă a adus în discuție și alocările europene pentru sectorul apărării. Comisia Europeană a dedicat 500 de milioane de euro pentru producerea de muniții, ca parte a Fondului European de Apărare, care are un buget de 8 miliarde de euro până în 2027.

Ciucă a subliniat că, deși responsabilitatea pentru apărare este națională, integrarea standardelor europene și dezvoltarea de noi capacități de producție sunt esențiale pentru modernizarea sectorului.