Papa Francisc către o dată comună de sărbătorire a Paștelui

Publicat: 23 sept. 2024, 06:03, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Papa Francisc către o dată comună de sărbătorire a Paștelui
Papa Francisc Patriarhul Daniel Paște

Papa Francisc  a deschis calea spre sărbătorirea Paștelui de catolici și ortodocși la o dată comună și aceasta – a spus suveranul pontif –  ”să nu mai fie o excepție, ci să devină o normalitate”.

Anul 2025 este unul special.  Pe de o parte, Paștele, în cele două calendare diferite, gregorian și iulian, folosite de catolici (care vor sărbători Jubileul) și ortodocși, va cădea în aceeași zi și, prin urmare, celebrarea „va fi comună pentru toți creștinii”.

Pe de altă parte, anul viitor se vor comemora 1700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic, Conciliul de la Niceea, „care, pe lângă promulgarea Simbolului Credinței, a abordat și problema datei Paștelui, din cauza diferitelor tradiții deja existente la acea vreme”.

Aceasta este o „ocazie importantă”, care „nu trebuie lăsată să treacă în zadar”, a transmis papa Francisc grupului Pasqua Together 2025,  transmite Vatican news.

Să nu ne închidem în calendarele noastre

Suveranul pontif subliniază că  „Paștele nu se întâmplă din inițiativa noastră sau în funcție de un calendar sau altul”, explicând  semnificația Învierii lui Cristos: Evenimentul Pascal a avut loc pentru că Dumnezeu „atât de mult a iubit lumea încât l-a dat pe Fiul său unic, pentru ca oricine crede în el să nu se piardă, ci să aibă viața veșnică”. Să nu uităm primatul lui Dumnezeu, „primerear”, faptul că El a făcut primul pas. Să nu ne închidem în schemele noastre, în planurile noastre, în calendarele noastre, în Paștele „nostru”. Paștele este al lui Cristos!”, transmite Papa Francisc.