Cum a reușit un chirurg să opereze la 8.000 de kilometri distanță

Publicat: 23 sept. 2024, 06:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cum a reușit un chirurg să opereze la 8.000 de kilometri distanță
sursa foto: RTVE.es

Pacientul se afla la Beijing și chirurgul, la Bordeaux, adică la o distanță de circa 8.000 de kilometri. Și medicul a reușit să îndepărteze tumoarea din rinichii pacientului său.

Cum a reușit chirurgul și echipa sa  această performanță, transmite Le Point.

Autorul acestei intervenții chirurgicale de excepție, care a avut loc pe 11 septembrie, este medicul Alberto Breda, președintele Societății Europene de Urologie și șeful secției de urologie-oncologie a Fundației Puigvert din Barcelona.  Din Bordeaux, prin joystick-uri, medicul Breda a controlat un robot aflat la Beijing. Potrivit site-ului catalan 324.cat, citat de Le Point, timpul de latență dintre comenzile chirurgului și mișcările robotului au fost de doar 132 de milisecunde. Adică, aproape imperceptibil pentru ochiul omului.  Intervenția a fost un succes, pacientul, în vârstă de 37 de ani, părăsind spitalul după doar trei zile de la operație.

”Este vorba despre o intervenie foarte complexă pe care noi, la Fundația Puigvert, o efectuăm în mod curent pentru salvarea rinichilor, dar niciodată până acum, o operație atât de dificilă nu a fost realizată la distanță”, a declarat medicul Breda.

Pentru pregătirea acestei intervenții deosebite, medicul a făcut aceeași operație, în luna februarie, pe un porc. Atunci, medicul Breda se afla la Orlando (Statele Unite) și animalul tot în China, la Shanghai. Distanța între medic și ”pacient” era chiar mai mare: 12.800 kilometri.

Prin această metodă pot fi salvate multe vieți și, totodată poate fi folosită pentru pregătirea unor medici din alte spitale, ceea ce poate avea un impact major, spune medicul Alberto Breda. El intenționează  să dezvolte această tehnologie mai ales pentru zonele inaccesibile sau subdezvoltate.

Aceasta este a treia operație transoceanică, la nivel mondial cu un medic aflat în Franța și un pacient în China. Prima intervenție a fost realizată în anul 2000: chirurgul la New York și pacientul la Strasbourg (Franța). A doua, în luna iulie anul acesta: chirurgul, la Roma, și pacientul, operat de prostată, se afla la Beijing.