PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România! Cu cât s-au lungit Alina și Daniela (VIDEO)

Publicat: 22 sept. 2024, 22:21, de Marian Apipie, în ECONOMIE , ? cititori
PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România! Cu cât s-au lungit Alina și Daniela (VIDEO)
PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România! Cu cât s-au lungit Alina și Daniela

Austriecii de la PORR Construct s-au mișcat foarte bine pe Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1) și au depășit gradul de execuție de 50%, cu toate că termenul contractual de finalizare a tronsonului este 2027. În acest ritm, cred oficialii de la Transporturi, secțiunea va fi gata până în 2026.

Cel mai dificil de executat este tunelul săpat prin Dealul Momaia, din județul Argeș, primul tunel veritabil construit pentru o autostradă din România. Aici, PORR a lucrat 24 de ore din 24, 7 zile din 7, folosind o tehnologie în premieră – metoda austriacă NATM (New Austrian Tunneling Method), iar rezultatele s-au văzut. Cele două tuneluri pe sens, denumite Alina și Daniela, au depășit deja două treimi din lungimea totală de 1.300 m.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, care a vizitat șantierul în weekend, la acest moment PORR a depășit două treimi din forajul celor două fire de tunel aferent acestei secțiuni a A1.

Scrioșteanu a precizat că au fost forați deja 940 metri în Tunelul Daniela (sensul de mers Sibiu – Pitești) și 830 metri în Tunelul Alina (sensul de mers Pitești – Sibiu).

PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România. Când se va putea circula prin tunel

Totodată, antreprenorul a început lucrările de realizare a radierului aferent Tunelului Alina, fiind deja executați aproximativ 550 metri.

„Săptămâna aceasta, procentul lucrărilor pe total șantier a depășit 50%, ceea ce mă bucură, având în vedere faptul că termenul de finalizare a lucrărilor este 2027”, a menționat Irinel Scrioșteanu. La începutul lunii septembrie, primul tunel veritabil de autostradă din România era forat în proporție de peste 60%.

PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România

PORR forează non-stop la primul tunel de autostradă din România

Dacă austriecii vor menține acest ritm, este foarte posibil ca în 2026 să se circule deja prin primul tunel forat pentru o autostradă din România. Contractul pentru proiectarea și execuția acestei secțiuni a fost semnat în noiembrie 2021. Are o durată de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Astfel, conform contractului, lucrările trebuie finalizate în 2027.

Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș

Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen contractual deschidere: 2027.

Citește și: Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, în linie dreaptă! S-a așternut și stratul de uzură (VIDEO)