Cât trebuie să mai suportăm incompetența, amenințările și aroganța lui Raed Arafat?

Publicat: 23 sept. 2024, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Cât trebuie să mai suportăm incompetența, amenințările și aroganța lui Raed Arafat?
Optimizarea parlamentară, controlată la împărțirea ciolanului local

Inundațiile din zona Galați au scos iar în evidență indiferența, aroganța și sfidarea față de sinistrați a lui Raed Arafat, eternul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Au murit șapte oameni, mii de oameni au fugit de furia apelor, iar sute de case au fost devastate. Ei, și ce dacă! N-are nicio relevanță pentru Raed Arafat.

Din punctul meu de vedere, deja trebuie oamenii să învețe să se pregătească. Una dintre aceste etape de pregătire este să ai casa asigurată. Cel puțin știi că iei o sumă de bani după o catastrofă. Mai vine poate un ajutor de la Guvern, cum se întâmplă acum. Îți acoperi refacerea casei. Oamenii trebuie să aibă în casă apă şi alimente pentru 72 de ore”, a spus Raed Arafat după dezastrul de la Galați. Opsss! Ăsta da tupeu! Adică, aroganță și sfidare pe față. Mai mult, se crede Dumnezeu și nu suportă critica.

„RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă. RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii. Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului RO-ALERT”, a scris fostul președinte într-o postare pe Facebook.

Imediat, Raed Arafat a sărit ca ars după observația lui Traian Băsescu. Însă, nu scoate o vorbă despre faptul că a ajuns în zona calamitată de la Galați după 24 de ore și nu a existat nicio barcă pentru salvarea sinistraților. Și în 2022, sistemul RO-ALERT a dat rateu în București, când străzile erau ca la Veneția, copacii au fost scoși din rădăcini de vijelie iar acoperișurile smulse. Și ce dacă? Raed Arafat a făcut pe victima, pozând în nevinovat și țipând la televizor că „Dacă o singură persoană a fost salvată de acest mesaj, înseamnă că sistemul RO-Alert şi-a făcut treaba”.

Cireașa de pe tortul sfidării și aroganței lui Raed Arafat a fost pusă prin cele cinci cruci puse pe geamandurile de la mare, anul acesta, de Rusalii. „Pe nişte geamanduri, care au fost cinci la număr, puse undeva. Care este problema? De ce faceţi un subiect care este fără obiect? Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata”,  s-a răstit la cei care l-au întrebat în Parlament. Adică, ciocu mic, că eu fac ce vreau, când vreau și nu dau socoteală nimănui! Mai mult, după inundațiile din sudul Litoralului, vătaful DSU a avut iar o ieșire halucinantă, spunând că şi la începutul anului a fost o furtună extrem de gravă la Constanţa şi este a doua furtună gravă în timpul verii.

„Într-adevăr, n-am mai avut astfel de intensitate şi impact a unei furtuni. Noi trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene meteo extreme, nu doar în Constanţa, ci şi în alte zone, astfel de fenomene ar putea să se intensifice”, a precizat, cu seninătate, Raed Arafat. Au murit oameni la Colectiv, în Munții Apuseni, pe Lacul Siutghiol, la Spitalul din Piatra Neamț, în perioada COVID-ului, la explozia de la Crevedia și acum la inundațiile din zona Galați.

Și Raed Arafat a fost vârful de lance al tuturor deciziilor controversate luate de către autorităţi. De la restricţii, stări de urgenţă sau de alertă, până la programul liturgic al Bisericii Ortodoxe, totul a fost dictat de către Arafat. A trecut de 60 de ani, dar nu vrea să se pensioneze.

La 60 de ani, Marcel Opriș a plecat din fruntea STS, Marian Hapău de la DGIA, iar Lucian Pahonțu mai are o lună și lasă șefia SPP. Însă, arogantul Raed Arafat nu se dă dus de la conducerea DSU. Se crede nemuritor. Vechii greci spuneau că aroganța este un monstru pentru că ea nu are simțuri, ci numai limbă ascuțită și un deget arătător. Cam asta este și eticheta eternului și intangibilului vătaf al urgențelor.

Și această etichetă o afișează după fiecare catastrofă, adică țipă, amenință și sfidează cu aroganța sa pe toată lumea. De ce? Pentru că cei 13 premieri și încă vreo cinci interimari care s-au perindat pe la Palatul Victoria au luat poziția ghiocelului în fața lui Raed Arafat. De ce oare?