Tensiuni în creștere: Israelul respinge implicarea în atacurile asupra Hezbollah. Conflictul se amplifică

Publicat: 23 sept. 2024, 07:18, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Tensiuni în creștere: Israelul respinge implicarea în atacurile asupra Hezbollah. Conflictul se amplifică

Israelul a negat oficial orice implicare în recentele explozii care au vizat membri ai grupării islamiste șiite libaneze Hezbollah, explozii care au provocat moartea a cel puțin 37 de persoane și rănirea a aproximativ 3.000, inclusiv copii, în această săptămână în Liban. Declarațiile președintelui israelian Isaac Herzog au fost transmise duminică, prin intermediul unui interviu acordat pentru Sky News, în care acesta a afirmat că „respinge categoric orice legătură” cu aceste incidente.

Herzog: „Israelul se apără, nu atacă”

În cadrul interviului, Herzog a subliniat că Israelul nu are nicio legătură cu exploziile care au vizat echipamente de telecomunicații ale Hezbollah marți și miercuri. „Există mulți inamici ai Hezbollah în această perioadă. Suntem aici doar pentru a ne apăra, exact cum ar face orice altă națiune suverană”, a precizat președintele israelian, reiterând dreptul Israelului de a-și proteja cetățenii în fața amenințărilor externe.

Atacurile asupra pagere-lor și walkie-talkie-urilor utilizate de Hezbollah au fost atribuite inițial Israelului, însă guvernul israelian nu a confirmat această responsabilitate până în prezent.

Răspunsul Hezbollah: „Reglare deschisă de conturi”

Hezbollah, gruparea șiită proiraniană, a promis răzbunare pentru aceste atacuri, iar tensiunile dintre cele două părți au escaladat rapid. Duminică, Hezbollah a lansat peste 100 de rachete în nordul Israelului, unele dintre ele ajungând în apropierea orașului Haifa. Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că organizația a intrat într-o „nouă fază” de răfuială cu Israelul, ca parte a unei „reglări deschise de conturi”.

Qassem a subliniat că atacurile Hezbollah asupra instalațiilor militare israeliene și a unei baze aeriene sunt doar începutul unei noi etape a conflictului. Potrivit lui, singura soluție pentru a pune capăt acestor ostilități este încetarea focului în Fâșia Gaza, unde Israelul duce o campanie militară intensă împotriva Hamas, gruparea palestiniană aliată cu Hezbollah.

Iranul acuză Israelul de tentative de sabotaj

Tensiunile din regiune s-au extins și în Iran, unde autoritățile au arestat 12 persoane pe care le acuză de „colaborare” cu Israelul. Potrivit Gardienilor Revoluției iraniene, aceste persoane plănuiau acțiuni împotriva securității naționale. Deși nu au fost oferite detalii suplimentare privind naționalitatea sau locația exactă a arestărilor, agenția iraniană de presă Fars a declarat că acești „colaboratori ai regimului sionist” au fost capturați în șase provincii ale Iranului.

Iranul a acuzat în repetate rânduri Israelul de sabotaje și atacuri asupra infrastructurii sale nucleare, precum și de asasinarea unor oameni de știință iranieni. În ultimele decenii, mai mulți agenți condamnați pentru colaborare cu Israelul au fost executați în Iran.

Escaladare regională în pragul unui conflict major

Cu atacuri și represalii în desfășurare, ambele părți par să se îndrepte rapid către un conflict deschis. Hezbollah a declarat că este pregătit pentru orice scenariu militar împotriva Israelului, în timp ce guvernul israelian își menține poziția defensivă, subliniind că acționează pentru a-și proteja cetățenii.