Scleroza în plăci: un test de sânge pentru prevenția dizabilităților
Un simplu test de sânge ar putea revoluționa asistența medicală a pacienților afectați de scleroza în plăci și ar putea preveni dizabilitățile, potrivit unui recent studiu.
Acest test ar permite predicația în privința evoluției bolii și a eficacității tratamentului, în special prin detectarea markerilor leziunii nervoase în sângele pacientului.
Scleroza în plăci sau scleroza multiplă, care afectează creierul și măduva spinării, se manifestă prin:
- slăbiciune musculară sau paralizii,
- tulburări de vedere,
- probleme de echilibru,
- probleme de coordonare,
- vertij,
- tulburări de memorie,
- stare accentuată de oboseală.
Conform Federației Internaționale de Scleroză Multiplă, riscul de îmbolnăvire este mai mare în czul persoanelor care au rude cu această afecțiune.
Printre factorii de risc pentru scleroză multiplă sunt:
- vârsta: această boală este mai frecventă la persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani;
- sexul: femeile sunt mai expuse;
- infecții virale cu Epstein Barr;
- deficitul de vitamina D;
- existența unor boli autoimune: psoriazis, diabet de tip 1, anemie pernicioasă.
Această boală neurodegenerativă, de tip autoimun, asociată cu numeroase dizabilități, are două forme principale de manifestare: forma remitentă, marcată prin pusee urmate de remisii, și forma progresivă, în care simptomele se agravează fără încetare.
Studiul referitor la acest test de sânge a fost prezentat la recentul Congres European pentru Tratament și Cercetare în Scleroza Multiplă de la Copenhaga.
Cercetătorii au descoperit că pacienții cu niveluri ridicate ale unei proteine care indică leziuni ale nervilor aveau cu 45% mai multe șanse de a suferi recăderi.
Cu ajutorul acestui test ar putea fi administrate tratamente mai bine țintite pacienților care prezintă un risc mai mare, ceea ce ar îmbunătăți îngrijirea acestora și ar temporiza evoluția bolii.
Rezultatele acestui studiu subliniază nevoia majoră de abordări personalizate de tratament”, a spus dr. Enric Monreal, specialist în scleroza multiplă din Madrid și autor al studiului.
Tratamentul sclerozei multiple este simptomatic si are ca scop îmbunătățirea calității vieții pacientului prin diminuarea intensității, duratei și frecvenței manifestărilor clinice.