Piața imobiliară bucureșteană: Prețurile se vor dubla

Publicat: 23 sept. 2024, 09:34, de Magda Marincovici, în Imobiliare , ? cititori
Piața imobiliară bucureșteană: Prețurile se vor dubla
piața imobiliară TVA taxe creșterea prețurilor

Piața imobiliară din București este pândită de o penurie de locuințe, deși cererea are un curs ascendent, avertizează Ionuț Negoiță, CEO și fondator HILS Development.

În opinia lui Negoiță, în următorul deceniu, prețurile se vor dubla, din cauza noilor tehnologii și mai ales a taxelor impuse dezvoltatorilor,  subliniază  Ziarul Financiar.

”Anul trecut, am recepţionat peste 1.000 de locuinţe şi am vândut în jur de 800. Am vrut să avem câteva sute de locuinţe pe stoc. Anterior, făceam cam 400-500 de locuinţe pe an, iar anul trecut am ridicat ştacheta. Anul acesta, vom depăşi 1.000 de locuinţe recepţionate şi vrem să vindem tot cam 800. Nu ne propunem să vindem, ba chiar vrem să avem pe stoc, pentru că, în anii următori, vor exista un deficit în piaţă şi o creştere a cererii. Deja se estimează că se vor recepţiona cam 17.000 de locuinţe anul acesta în regiunea Bucureşti-Ilfov, faţă de 21.000-22.000 anual în trecut. În anii următori, nivelul va scădea dramatic“, precizează Ionuţ Negoiţă.

Cresc prețurile, cresc taxele

Omul de afaceri subliniază că, în următorii șapte-zece ani, este posibil ca prețurile să se dubleze.

”Sunt toate premisele că preţurile vor creşte. Peste şapte-zece ani de acum încolo, preţurile vor fi duble. Pe baza nZEB, locuinţele vor fi dotate cu alte tehnologii şi materiale şi mai sunt şi alte aspecte care vor creşte costul – eliminarea facilităţilor fiscale, disputa privind PUZ-urile în Bucureşti, creşterea TVA. Sigur vor mai veni şi alte taxe. Consider că preţurile nu pot merge decât în sus“, apreciază  Ionut Negoiţă.