Alertă: Nicușor Dan riscă să își piardă mandatul! ”A acționat dincolo de lege”

Publicat: 23 sept. 2024, 10:19, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă: Nicușor Dan riscă să își piardă mandatul! ”A acționat dincolo de lege”
Inquam Photos / George Călin

Agenția Națională de Integritate (ANI) a întocmit un raport care ar putea schimba radical cariera politică a primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan. Acesta este acuzat de mai multe fapte ce contravin legislației privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Pe 24 septembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va pronunța verdictul final în dosarul nr. 1409/2/2023, iar Nicușor Dan se află pe ultima sută de metri în încercarea de a anula raportul ANI care îl declară incompatibil, scrie gandul.ro..

Acuzațiile ANI

Conform raportului ANI, Nicușor Dan a îndeplinit simultan funcția de primar general al Capitalei și pe cea de director general pentru mai multe instituții subordonate, inclusiv Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Centrul Cultural Expo Arte, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Administrația Străzilor București. Această acumulare de funcții este considerată o încălcare gravă a legii, iar inspectorii ANI subliniază că Dan a acționat „dincolo de lege”, într-o manieră care a pus în pericol bunul mers al administrației locale.

Bucureștiul, un oraș cu provocări acute în domenii precum „trafic”, „termoficare” și „urbanism”, a devenit scena unor decizii controversate. Nicușor Dan a semnat documente oficiale care au generat conflicte de interese, precum solicitarea de majorare bugetară de 3 milioane de lei, aprobată ulterior de el însuși, acțiune care a atras atenția ANI.

Controversele financiare

Pe lângă aceste acuzații, ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României pentru a verifica legalitatea plății unei amenzi contravenționale aplicate lui Nicușor Dan. Această amendă a fost impusă de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru refuzul nejustificat de a emite o autorizație de construire în termenul prevăzut de lege. Problema a fost amplificată de faptul că Dan a achitat amenda din bugetul Primăriei, în ciuda faptului că refuzul de a emite autorizația era o decizie personală.

Astfel, contribuabilii bucureșteni s-ar putea întreba de ce trebuie să suporte costurile unor decizii administrative contestabile și dacă Nicușor Dan ar trebui să fie responsabil pentru acțiunile sale.

Disputele legale și perspectivele lui Nicușor Dan

În acest context tensionat, Nicușor Dan a contestat raportul ANI în instanță, invocând diverse argumente, dar fără succes. Cererile sale au fost respinse de magistrați, care au subliniat că ANI a acționat conform obligațiilor legale, sesizând Parchetul atunci când au fost descoperite indicii de posibile infracțiuni.

Dacă verdictul ICCJ va menține raportul ANI, Nicușor Dan s-ar putea confrunta cu pierderea mandatului de primar. Conform articolului 160 din Codul Administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul constatării unei stări de incompatibilitate, iar această situație ar putea deveni realitate în urma deciziei instanței.

O lovitură pentru imaginea publică

Pierderea acestui proces ar avea implicații severe pentru imaginea lui Nicușor Dan, care a câștigat al doilea mandat de primar pe o platformă bazată pe transparență și integritate. El ar putea deveni astfel un exemplu negativ, iar credibilitatea sa ca lider al Capitalei ar putea fi grav afectată.

Pentru mulți bucureșteni, această situație subliniază nevoia urgentă de reforme în administrația locală. Cetățenii își doresc un primar care să se concentreze pe rezolvarea problemelor acute ale orașului, nu pe disputele legale și scandalurile de corupție. Rămâne de văzut cum va reacționa Nicușor Dan la această provocare majoră și dacă va reuși să își salveze mandatul și, în același timp, reputația.