PSD a votat în unanimitate să nu susțină proiectul de lege ”Iohannis-senator”
UPDATE Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că decizia conducerii partidului este să nu susţină proiectul de lege PNL care i-ar da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, el afirmând că punctul de vedere al PSD este că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.
”Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024 iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a spus Romaşcanu.
El a precizat că PNL nu le-a cerut să susţină proiectul, dar, ţinând cont că există un demers în Parlament, se aştepta un punct de vedere din partea PSD care a fost formalizat în şedinţa BPN.
Romaşcanu a mai spus că PSD s-a pronunţat pe oportunitatea politică şi mai departe este problema celor din PNL dacă vor să meargă înainte cu ea şi în ce formă.
”Politic, nu putem vota o lege pentru o singură persoană”, a completat Lucian Romaşcanu.
Senatorul PSD a mai arătat că este vorba despre o decizie politică.
”Principial, PSD este, în acest an, 2024, de părere şi este o părere corectă, pentru că nu putem la fiecare 20 de ani să aveam această discuţie, că nu putem să dăm o lege pentru o singură persoană”, a mai declarat Romaşcanu.
El a precizat că în opinia sa, ”dacă e să analizăm un asemenea tip de măsură legislativă, pentru mai multe persoane, acest lucru trebuie făcut aşezat, gândit şi să fie un demers care să nu fie ataşat de o singură persoană”.
”Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD, în consecinţă decizia politică a fost asta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida la alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri”, a explicat Romaşcanu.
–-
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va recomanda colegilor săi să nu susțină proiectul de lege cunoscut sub numele de „Iohannis-senator”, înainte de ședința Biroului Permanent Național al partidului. Ciolacu a subliniat că, după consultările cu echipa sa, va transmite o poziție clară, dar a exprimat deja un aviz personal: „Eu o să recomand să nu votăm un astfel de proiect.”
Proiectul are caracter organic, ceea ce face ca voturile PSD să fie esențiale pentru a putea fi adoptat. În absența acestora, PNL se află într-o poziție precară, fără șanse de a trece legea prin Parlament. De asemenea, atât UDMR, cât și AUR au anunțat că nu vor susține acest proiect, întărind astfel izolarea PNL în demersul legislativ. Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă actuala coaliție de guvernare în implementarea reformelor dorite.
Reacția PNL
Partidul Național Liberal (PNL) a decis să nu pună pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Decizia a venit după o convorbire telefonică între liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, în care Ciolacu a transmis clar că social-democrații nu vor susține acest proiect legislativ.
Conform surselor politice citate de HotNews.ro, inițial, PSD era deschis să voteze proiectul, dar reacțiile negative venite din teritoriu au dus la o schimbare de opinie. „S-a umflat gogoașa și ne-am răzgândit”, au declarat sursele. De altfel, Biroul Permanent Național al PSD era programat să discute despre proiectul PNL în aceeași zi, însă a fost anulat în urma discuției telefonice.
Marcel Ciolacu a declarat la sediul PSD că „dacă doriți părerea mea personală, eu recomand colegilor din parlament să nu votăm un astfel de proiect.” Această poziție subliniază diviziunile din cadrul coaliției și provocările pe care le întâmpină PNL în încercarea de a avansa acest amendament.
PNL a solicitat, în baza opiniei Consiliului Legislativ, ca Biroul Electoral Central (BEC) să se pronunțe asupra legalității proiectului. Până la primirea unui răspuns din partea BEC, liberalii au decis să nu mai pună amendamentul pe ordinea de zi, subliniind că „PSD nu are ce vota câtă vreme amendamentul nu este pe ordinea de zi”.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea PNL, afirmând că „președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat”. Aceasta ar modifica articolul 52 din legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, permițând președintelui să candideze ca independent pe listele unui partid politic în ultimele trei luni de mandat.
Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache, care au subliniat că președintele, dacă este ales, ar trebui să opteze între funcția de senator sau deputat și cea de președinte.