Dr. Mihaela Bilic: ”Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sănătatea noastră”

Publicat: 24 sept. 2024, 13:21, de Magda Marincovici și Corina Oprea, în Sănătate , ? cititori
Dr. Mihaela Bilic: ”Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sănătatea noastră”
dr. Mihaela Bilic nuci colesterol creier

Reputatul medic nutriționist Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu uităm nucile, pe care le definește ”un concentrat ” nutritiv valoros. Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sănătatea noastră”, spune medicul Bilic.

Potrivit specialistului, nucile  sunt un concentrat de:

  • proteine vegetale,
  • grăsimi mono și poli-nesaturate,
  • vitamine din grupul B,
  • minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu),
  • fibre.

Astfel, cu numai 5-6 nuci putem acoperi nevoia zilnică de omega-3 si jumătate din doza de vitamina E necesară.

Efectele asupra colesterolului

Nucile au un efect benefic direct asupra colesterolului, acizii grași nesaturați, vitamina E, mineralele și fibrele din structura lor ajutând la ameliorarea profilului lipidic al sângelui. În plus nucile conțin fitosteroli și compuși fenolici, care sunt la fel de eficienți precum medicamentele anti-colesterol, explică medicul Mihale Bilic.

Esențiale pentru creier

Nucile sunt esențiale pentru prevenirea tulburărilor neurologice. Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante cu efect benefic asupra memoriei și concentrării. De asemenea, omega-3 contribuie la diminuarea riscului de boli neurodegenerative, cum este maladia Alzheimer.

Nucile sunt bogate în calorii, dar și în grăsimi ”bune” și fibre, ceea ce asigură o senzație rapidă de sațietate. Este motivul pentru care nucile nu ne îngrașă.

Totuși, nucile sunt fructe calorice: 650 de calorii la100 de grame de nuci. Așa că se  recomandă să nu mâncăm  mai mult de  15-20 de miezuri pe zi. Se pot mânca dimineața, după-amiază sau la cină cu un iaurt.

Studii de dată recentă indică faptul că nucile pot acționa ca un prebiotic, fiind benefice pentru sistemul gastrointestinal.

Datorită conținutului bogat în melatonină, acid folic, vitamina E și polifenoli, nucile sunt indicate persoanelor stresate, suferinde de depresie sau de insomnie.

Așadar, nu uitați nucile!”  ”Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sanatatea noastră”, concluzionează medicul Mihaela Bilic.