Apele Române aduc vești liniștitoare: „Viitura de pe Dunăre, mai mică decât se estima iniţial”
În intervalul 22 – 23 septembrie 2024, debitul Dunării la intrarea în România, în secțiunea Baziaș, a atins valoarea de 6200 mc/s, o creștere semnificativă față de media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s.
Situația se remediază pe Dunăre
De asemenea, la Budapesta, debitul fluviului a atins o valoare de 6920 mc/s, cu o valoare maximă înregistrată la viitura din 21 septembrie de 8200 mc/s, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
”Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22 – 23.09.2024 a fost în creştere având valoarea de 6200 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).
Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de 6920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8700 mc/s, conform datelor centralizate de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române)”, au transmis, luni, specialiştii Apele Române.
Proiecțiile hidrologice indică faptul că, în următoarele zile, debitul Dunării la intrarea în țară va continua să crească, fiind prognozat să atingă valori cuprinse între 7900 și 8000 mc/s în intervalul 29 – 30 septembrie 2024. Această estimare se bazează pe datele meteorologice și hidrologice actualizate, inclusiv precipitațiile prognozate și atenuarea viiturii în zonele inundabile din amonte, în Serbia.
”Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 – 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024”, a mai transmis sursa citată.
Deși nu sunt așteptate probleme majore pe sectorul românesc al Dunării, autoritățile rămân vigilente. Cele șapte Administrații Bazinale de Apă din cadrul Apelor Române – Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral – transmit constant informații despre nivelurile fluviului, actualizând prognozele hidrologice. Monitorizarea continuă a evoluției hidrometeorologice în bazinul Dunării este esențială pentru prevenirea oricăror riscuri.
În paralel, măsuri suplimentare de pregătire au fost luate pentru a asigura siguranța în zonele vulnerabile, inclusiv cei 1100 de kilometri de diguri aflați în administrarea Apelor Române, din aval de Gruia.
Directorul general Sorin Lucaci și directorul Departamentului de Situații de Urgență, Sorin Rîndașu, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, au survolat astăzi sectorul românesc al Dunării pentru a inspecta situația din teren și pentru a coordona echipele de intervenție.
Formațiile de intervenție de la Apele Române au umplut deja mii de saci de nisip și au adus în teren utilaje specializate, inclusiv buldoexcavatoare și excavatoare, pentru a interveni în caz de necesitate. În apropiere de orașul Bechet, utilaje și materiale de intervenție au fost amplasate strategic pentru a asigura o reacție rapidă în caz de creșteri rapide ale nivelului apei.
În plus, au fost montate mire hidrometrice pentru monitorizarea nivelurilor apei și au fost informați toți deținătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), care a fost solicitată să verifice starea de funcționare a stațiilor de pompare și subtraversările conductelor prin diguri.