Klaus Iohannis și Elon Musk au gusturi comune

Publicat: 23 sept. 2024, 20:49, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Klaus Iohannis și Elon Musk au gusturi comune
Foto: puterea.ro

Nici pe ultima sută a mandatului său de președinte, Klaus Iohannis nu renunță la plăcerea de a călători cu avioane de lux. El a plecat în SUA cu o aeronavă precum cea folosită de Elon Musk.

Avionul cu care președintele României, Klaus Iohannis, se deplasează în SUA este același cu care a mai zburat în mai și iulie 2024 la Washington DC (SUA) și în august 2024 la Chișinău (Republica Moldova).

De asemenea, în anul 2023 același avion a fost închiriat pentru deplasările oficiale ale președintelui din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), pentru „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024 în Coreea de Sud.

Iohannis a cheltuit, numai în anul 2023, peste 40 de milioane de lei, cu 24,5 milioane de lei mai mult decât în 2022, pentru deplasările în străinătate.

Întrebat fiind despre călătoriile sale în străinătate, Klaus Iohannis a declarat că respectă legea și a preferat să fie ironic: ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”.

Luxul și fiabilitatea aeronavei sunt apreciate de către cei mai puternici și mai bogați oameni din lume. Un avion Gulfstream G550 este deținut și de către Elon Musk.

Gulfstreamul G550, închiriat de la Global Jet, din Luxemburg, poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble.

Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri.

Conform datelor producătorului, General Dynamics’ Gulfstream Aerospace din Savannah, Georgia, SUA, costurile pentru o oră de zbor cu acest aparat sunt de 700 – 950 USD pentru carburant și 250 USD pentru consumabile, la care se adaugă cheltuielile de mentenanță. Prețul unui avion nou poate ajunge până la 45 milioane de dolari.

Zborul până în SUA durează aproximativ nouă ore.