Guvernul, obligat să părăsească Palatul Victoria. Unde se mută miniștrii

Publicat: 23 sept. 2024, 20:52, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Administratie , ? cititori
Guvernul, obligat să părăsească Palatul Victoria. Unde se mută miniștrii
Guvernul se mută din Palatul Victoria

Guvernul României se află în situația de a părăsi Palatul Victoria. Clădirea va intra în lucrări de consolidare și modernizare, care vor dura doi ani.

Palatul Victoria se va închide pentru o perioadă de peste doi ani. Secretariatul General al Guvernului a scos la licitație un contract de 135 de milioane lei pentru lucrări de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări la clădirea Palatului, locul unde Guvernul României își exercită atribuțiile executive.

Finanțarea este asigurată din PNRR iar lucrările vor dura 27 de luni, cu încă 60 de luni garanție acordată lucrărilor.

Pe durata executării lucrărilor, Guvernul se va muta în clădirea Palatului Parlamentului.

Palatul Victoria este situat în Piața Victoriei nr. 1, pe latura de est a acesteia, în apropierea Muzeului de Istorie „Grigore Antipa” și a Muzeului Național de Geologie. Proiectat inițial pentru sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), care a realizat, începând cu mijlocul anilor `30, mai multe edificii publice importante precum: Școala Superioară de Război și Palatul Direcției Generale a Căilor Ferate.

Construcția Palatului Victoria a început în anul 1937, pe locul fostului palat al Prințului Grigore Sturdza (ridicat în anul 1901) și s-a încheiat în anul 1944.

În urma bombardamentelor aviației germane din cel de-al Doilea Război Mondial (august 1944), edificiul a fost grav avariat. Lucrările au fost reluate și finalizate în anul 1952, când a devenit sediul Consiliului de Miniștri, iar la începutul anilor `70, într-o aripă a acestuia a funcționat și Ministerul de Externe.

Mai târziu, în anul 1990, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post – comuniste. Palatul Victoria a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.

Obiectivul principal al investiției realizate este de a reduce consumul de energie, de a crește eficiența energetică, conducând la o îmbunătățire substanțială a performanței energetice a clădirilor în cauză, respectiv creșterea eficienței energetice a sistemelor tehnice”, se arată în preambulul contractului de realizare a lucrărilor.