Tragedie și solidaritate: Eforturile comunei Costache Negri în fața dezastrului natural

Publicat: 24 sept. 2024, 06:22, de Vlad Stefan Orjan, în Puterea Tv , ? cititori
Exclusiv
Tragedie și solidaritate: Eforturile comunei Costache Negri în fața dezastrului natural

În urma inundațiilor devastatoare care au lovit mai multe localități din județul Galați, comuna Costache Negri se confruntă cu provocări fără precedent. Primarul comunei, domnul Ștefan Luca, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Puterea, descriind eforturile și dificultățile prin care trece comunitatea sa în aceste momente critice. Cu o sinceritate dezarmantă, el a vorbit despre reorganizarea localității și despre lupta continuă pentru a readuce normalitatea în viața oamenilor.

Reorganizarea comunei: „Facem eforturi deosebite”

Deși se află în mijlocul unei crize fără precedent, primarul Luca refuză să vorbească despre disperare, deși eforturile sunt colosale. „Facem eforturi deosebite, nu aș spune disperate, cu toate că, dacă privesc în profunzime, aș putea spune și așa. Încercăm să revenim la normalitate,” a declarat el. În prezent, preocuparea principală este evacuarea nămolului gros care s-a acumulat în curțile și gospodăriile oamenilor. „Încercăm să-l scoatem în drum, iar pompierii ne ajută în continuare să-l transportăm de acolo. E o soluție provizorie, dar este tot ce putem face acum.”

Pericolul sanitar

Deși situația este critică, autoritățile locale au luat măsuri rapide pentru a preveni riscurile sanitare. „Am identificat și îngropat animalele moarte pentru a preveni orice focar de infecție. Dacă ulterior vom găsi alte animale decedate în nămol, vor ajunge în aceeași locație sigură,” a adăugat primarul, subliniind că deși problema este sub control, există încă riscuri.

Starea de oboseală este evidentă, Ștefan Luca recunoscând că lucrează neîntrerupt, dormind doar câteva ore pe noapte. „Sunt foarte obosit. Dacă ar fi să fac o medie, dorm cam patru ore pe noapte. Dar deocamdată rezist.”

Nevoile comunității: Alimente și electrocasnice pentru revenirea la normalitate

Unul dintre aspectele cele mai dificile pentru comunitate a fost lipsa accesului la hrană caldă. „Oamenii au mâncat hrană caldă doar datorită celor care au adus-o sau au pregătit-o pentru ei. În rest, au fost nevoiți să mănânce hrană rece, lucru care a afectat în special copiii,” a explicat Luca. Situația este pe cale de a se îmbunătăți grație unei ordonanțe guvernamentale care alocă 15.000 lei pentru fiecare familie afectată. „Acești bani îi vor ajuta să-și cumpere electrocasnice pentru a putea pregăti din nou hrană caldă și să intre cât de cât în normalitate.”

Primarul și-a exprimat profunda preocupare pentru copiii din comunitate, care au suferit cel mai mult în aceste condiții precare. „Maturii se adaptează mai bine, dar pentru copii este mult mai greu,” a spus el.

Situația școlii: O prioritate maximă

Un alt punct critic în refacerea comunei este reabilitarea școlii locale, grav afectată de nămol. „Este o mare presiune pe mine să rezolv problema școlii. Din păcate, va mai dura cel puțin două zile până când vom reuși să curățăm tot nămolul. Școala nu poate fi redeschisă în siguranță până nu eliminăm acest pericol sanitar,” a explicat Luca. El a subliniat că eliminarea nămolului rămâne o sarcină dificilă și că procesul va dura cel puțin încă o săptămână. Prioritatea este, fără îndoială, asigurarea siguranței copiilor pentru ca aceștia să își poată relua educația în condiții normale.

Solidaritatea: Un sprijin nesperat

În ciuda greutăților, un lucru care l-a impresionat profund pe primar a fost solidaritatea manifestată de comunitatea mai largă. „Am beneficiat de un sprijin enorm din partea mai multor persoane, ONG-uri, asociații și chiar alte primării. Această solidaritate a alinat suferința oamenilor din comună,” a mărturisit el. De asemenea, aprovizionarea magazinelor reprezintă o problemă, dar nu una insurmontabilă. Cei afectați au primit ajutor sub formă de mâncare, detergenți și alte produse esențiale.

Refacerea normalității: „Pas cu pas”

În concluzie, primarul Luca a subliniat că, deși situația este grea, comuna începe, încet, să revină la normal. „Este un efort mare, atât din partea comunității, cât și din partea mea personală, dar suntem hotărâți să depășim acest moment critic. Oamenii merită să revină la normalitate, iar noi vom face tot ce este necesar pentru a-i ajuta să ajungă acolo,” a spus el.

Comunitatea din Costache Negri se află încă într-un proces dificil de refacere, dar cu sprijinul oferit și determinarea autorităților locale, există speranța că acest coșmar se va încheia în curând.