În atenția ANI și DNA. Elisabeta „Uța” Lipă a ascuns, ani de zile, că soțul are cele 5 firme
În toate declarațiile de avere și de interese postate de-a lungul timpului pe site-ul ANI, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, fostă Oleniuc, n-a menționat că soțul său, Cornel Lipă, este administrator și acționar la mai multe firme.
Soțul „Uței” Lipă este acționat în cinci firme
Noul vicepreședinte PSD, chestorul pensionar MAI, Elisabeta „Uța” Lipă, cocoțată de PSD în fruntea Agenției Naționale pentru Sport (ANS), va avea mari probleme cu Agenția Națională de Integritate (ANI) sau chiar cu DNA. În toate declarațiile de avere și de interese depuse pe site-ul ANI ca președinte al CS Dinamo București, ministru al Tineretului și Sportului, consilier general la CGMB și președinte ANS, Elisabeta Lipă n-a menționat că soțul său, Cornel Lipă, este acționar și administrator la diverse societăți comerciale (vezi documentele în facsimil). Potrivit datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, Cornel Lipă este acționar la cinci firme și administrator la una dintre ele. Soțul șefei ANS deține 42% din acțiunile firmei Olimpic Expert SRL București, împreună cu Vlad Lehaciu Constantin-42% și Dorel Aurel Cioiniac-16%, ce are ca obiect de activitate „școli de conducere (pilotaj)”. În ultimii ani, această firmă nu a avut niciun angajat și a raportat pierderi, cu excepția anului 2019, când a înregistrat un profit de 854.626 de lei, adică circa 180.000 de euro. De asemenea, Cornel Lipă este acționar unic și administrator la firma Pro Olimpic Expert Avantaj SRL București care se ocupă tot cu „școli de conducere (pilotaj)”. Totodată, soțul „Uței” Lipă mai deține 75% din acțiunile societății „Eliway” SRL București și câte 50% din acționariatul firmelor „Moderat Com Prod Impex” SRL București și „Izodasa” SRL Timișoara.
Va mușamaliza ANI iar cazul „Uței” Lipă?
Nedeclarea celor cinci firme ale soțului de către președintele ANS, Elisabeta „Uța” Lipă în declarațiile de avere și de interese este sancționată de prevederile Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Astfel, la articolul 28 se menționează că „Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiune de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal”. Mai mult, articolul 29 stipulează că „Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”. De asemenea, Legea nr.176/2010 prevede că „Prezenta declaraţie (nr. de avere sau de interese) constituie act public şi se răspunde potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate”. Rămâne de văzut dacă Agenția Națională de Integritate (ANI), condusă de Ionel Moise „Ariel”, va catadicsi să scaneze noul caz al „Uței” Lipă prezentat mai sus de PUTEREA, mai ales că deja a mușamalizat o altă situație de incompatibilitate grosolană a șefei ANS semnalată tot de PUTEREA.
DA-Lipa-Elisabeta DA DAN NICA