Ruta TAROM București-Suceava, afectată de anulări misterioase: ce spune ministrul Grideanu
În ultimele luni, compania națională de transport aerian TAROM a anulat un număr semnificativ de zboruri pe ruta București Otopeni – Suceava, deși alte rute interne nu au întâmpinat astfel de probleme. Această situație a generat nemulțumiri și confuzie în rândul sucevenilor, în special în contextul în care zborurile către Suceava sunt extrem de solicitate și, de multe ori, toate locurile disponibile sunt vândute.
Ruta București-Suceava este una dintre cele mai importante pentru locuitorii din nordul Moldovei, având în vedere că alternativa unei deplasări pe cale rutieră sau feroviară poate dura între 8 și 10 ore. Cu toate acestea, în perioada iunie – august 2024, TAROM a anulat mai multe zboruri pe această rută, fără ca publicul să primească o explicație clară. Este cu atât mai greu de înțeles această situație, având în vedere că în acest interval nu au existat fenomene meteorologice extreme care să justifice anulările.
Fenomenul a fost confirmat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
”Anulările zborurilor TAROM București – Suceava – București din ultimele luni au avut cauze diverse, inclusiv condiții meteorologice nefavorabile, necesitatea unor verificări/intervenții tehnice, sau de natură comercială (cum ar fi gradul redus de încărcare al aeronavelor pe anumite zboruri).
În acest context, în perioada iunie – august 2024, aceste cauze au determinat anularea unor curse pe ruta la care faceți referire. Menționăm că situații similare, de întârzieri sau anulări, au avut loc și pe alte rute interne, în funcție de circumstanțe, fără a exista o concentrare exclusivă asupra unei singure destinații.
Aceste decizii sunt luate doar după epuizarea tuturor alternativelor disponibile, având ca obiectiv principal asigurarea siguranței și securității pasagerilor și echipajelor, și nu sunt influențate de cauzele la care faceți referire.
Unul dintre pașii făcuți de TAROM pentru a crește eficiența zborurilor și a reduce incidența situațiilor în care a fost necesară anularea zborurilor programate este procesul de optimizare a flotei, care presupune creșterea eficienței curselor, tranziția la o flotă moderă și uniformă prin vânzarea avioanelor care ies din uz și achiziția de aeronave noi”, se arată într-un document semnat de ministrul Grindeanu.