Europa se îndreaptă spre recesiune. Probleme mari economice și politice în Germania și Franța

Publicat: 24 sept. 2024, 13:39, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Europa se îndreaptă spre recesiune. Probleme mari economice și politice în Germania și Franța

Europa pare să se îndrepte spre o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice interne, scrie CNBC.

Activitatea de afaceri în industria prelucrătoare și de servicii în ambele țări – cea mai mare și, respectiv, a doua economie europeană – a scăzut mult mai mult decât se aștepta în septembrie, conform datelor publicate luni.

În Germania, indicele HCOB flash compozit al managerilor de achiziții (PMI), care măsoară activitatea de afaceri în ambele sectoare, a scăzut de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim al ultimelor șapte luni și sub așteptările de 48,2.

Între timp, în Franța, indicele PMI compozit a atins un minim al ultimelor opt luni, de 47,4 în septembrie, în scădere de la 53,1 în august și sub așteptările de 50,6. O cifră peste 50 indică expansiune, în timp ce o cifră sub 50 sugerează contracție.

Pentru zona euro în ansamblu, S&P Global, care compilează datele, a declarat că activitatea de afaceri în zona monedei unice a scăzut în septembrie pentru prima dată în șapte luni, coborând la 48,9 în septembrie de la 51 cu o lună înainte.

Datele PMI – un indicator atent urmărit al activității economice din regiune – sunt cele mai recente cifre care indică o încetinire bruscă a motoarelor tradiționale de creștere ale Europei, atât Germania, cât și Franța confruntându-se cu tulburări politice și incertitudini economice la nivel intern.

„Declinul mare al PMI compozit din zona euro sugerează că economia încetinește brusc, că Germania este în recesiune și că impulsul olimpic al Franței a fost foarte mic”, a declarat Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics, în analiza de luni.

„În condițiile în care noul guvern minoritar al Franței intenționează acum să înăsprească semnificativ politica fiscală, perspectivele de creștere în Franța par din ce în ce mai slabe”, a notat Kenningham, în timp ce pentru Germania, a spus el, «sondajele sugerează, de asemenea, că ţara intră mai adânc în recesiune».

„Omul bolnav” al Europei

Recesiunea Germaniei nu este nouă, economia țării, cândva înfloritoare și orientată spre export, cochetând cu recesiunea de mai bine de un an. Înaintea ultimelor date PMI, economiștii se așteptau ca Germania să înregistreze o creștere de doar 0,3% în 2024, potrivit Bundesbank; previziunile de primăvară ale Comisiei Europene erau și mai pesimiste, estimând o creștere de doar 0,1% în acest an.

Cele mai recente date PMI ale țării arată că o „recesiune tehnică pare să fie coaptă”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB), în analiza de luni. El se așteaptă ca PIB-ul german pentru trimestrul actual să scadă cu 0,2% față de trimestrul precedent.

„În al doilea trimestru, PIB-ul s-a contractat deja cu 0,1%. Există încă o oarecare speranță că trimestrul al patrulea va fi mai bun, deoarece salariile mai mari combinate cu inflația mai scăzută ar trebui să stimuleze nu numai venitul real, ci și consumul, susținând cererea internă”, a adăugat el.

Cândva imaginea Europei în materie de creștere economică, Germania este acum comparată de economiști cu „omul bolnav” al Europei.

„Economia germană continuă să se lupte pentru a prinde avânt, alimentând îngrijorarea că vânturile potrivnice sunt mai degrabă structurale decât doar ciclice”, a declarat Greg Fuzesi, economist J.P. Morgan pentru zona euro, într-o notă de vineri, intitulată «Checking in on the German patient».

„Este cu siguranță ușor de enumerat multe provocări: Creșterea și concurența din China, creșterea prețurilor la energie, tranziția ecologică, transformarea sectorului auto, îmbătrânirea populației și un rest de investiții în infrastructura publică”, a spus el, menționând că există, de asemenea, o incapacitate percepută a guvernului de coaliție tripartită de a aborda aceste provocări, «care cântărește asupra încrederii».

Probleme politice în Franța

În Franța, după luni de incertitudine politică în urma alegerilor anticipate neconcludente de la începutul acestui an, abia a fost format un guvern sub conducerea noului prim-ministru Michel Barnier.

Veteranul conservator și fost negociator pentru Brexit a moștenit însă un fel de potir otrăvit, țara confruntându-se cu provocări fiscale acute care necesită o atenție imediată.

Prima sarcină a lui Barnier este de a supraveghea formarea unui proiect de buget pentru 2025 într-un timp record, deoarece acesta trebuie să fie supus votului Adunării Naționale a Franței la începutul lunii octombrie.

De asemenea, guvernul trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan de reducere a deficitului în termen de câteva săptămâni pentru a evita procedurile disciplinare, deoarece deficitul său bugetar, considerat „excesiv” de executivul UE, continuă să încalce normele UE. Săptămâna aceasta, Franța a solicitat Comisiei să prelungească termenul de 20 septembrie pentru a prezenta propuneri de reducere a datoriei.

Amenințarea continuă reprezentată de opoziția de extremă dreapta Adunarea  Națională, condusă de Jordan Bardella și Marine Le Pen, rămâne și ar putea face ca guvernul Barnier să fie vulnerabil la provocări atât din partea extremei drepte, cât și a extremei stângi, prin intermediul alianței Noul Front Popular (NFP sau FP). Ambele blocuri se simt marginalizate după alegerile în două tururi din iunie și iulie, ambele înregistrând rezultate bune în tururile respective de scrutin.

Analiștii, inclusiv David Roche, președintele Quantum Strategy, consideră că este puțin probabil ca guvernul condus de Barnier să reziste mai mult de un an, punând pe plan secund reformele economice și bugetare atât de necesare.

„Acest lucru va duce la agravarea deficitului fiscal și a datoriilor Franței. Franța va sfida UE cu privire la procedura de deficit excesiv. Paralizia politică ține acum Franța și Germania de gât”, a declarat Roche.

„RN și FP vor aștepta împlinirea unui an de la alegerile legislative – cea mai apropiată dată la care se pot organiza în mod legal noi alegeri legislative – înainte de a pune la pământ harababura Barnier”.

El a adăugat că nu se va face nicio reformă în acest timp. „Rămâneți short la obligațiunile guvernamentale franceze, chiar dacă este nevoie de răbdare”, a recomandat Roche.

Extrema dreaptă reprezintă, de asemenea, o amenințare în Germania, unde partidul Alternativa pentru Germania a înregistrat rezultate bune în recentele alegeri de stat, în condițiile în care imigrația, integrarea și încetinirea creșterii economice devin punctele centrale ale nemulțumirii publice.

Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz s-a menținut la putere în landul său natal Brandenburg la alegerile regionale din acest weekend, ținând AfD la distanță.

O victorie a AfD ar fi putut avea repercusiuni majore pentru conducerea Germaniei, având în vedere creșterea accentuată a popularității extremei drepte în rândul unei părți a electoratului german. La începutul lunii, partidul de extremă dreapta a câștigat primele sale alegeri în landul Turingia și s-a clasat pe locul al doilea în Saxonia, la un vot separat.

Ian Bremmer, fondator și președinte al companiei de consultanță Eurasia Group, a comentat la începutul acestei luni că centrul „implodează în cele mai mari două economii ale Uniunii Europene”.

„În Franța, extrema stângă și extrema dreaptă au obținut rezultate mai bune la alegerile parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron … dar acum sunt excluse din guvernul minoritar instabil condus de Michel Barnier, de centru-dreapta, ceea ce înseamnă că electoratul lor este mai furios, în timp ce liderii lor nu își asumă responsabilitatea de a guverna pentru a ieși din probleme. Acest aranjament îl menține pe Macron la putere pentru moment, dar nu face decât să sporească puterea extremelor în viitoarele alegeri”, a precizat acesta în comentariile trimise prin e-mail.

Evoluții politice similare au loc în Germania, a spus Bremmer, cu victorii politice pentru AfD și problemele care au propulsat ascensiunea partidului – inclusiv sentimentul puternic anti-migranți, populismul economic și opoziția față de sprijinul pentru Ucraina – prezise de Bremmer să crească în popularitate.

„Tamponul politic rămâne o Uniune Europeană puternică cu o conducere în mare parte continuă – și astfel nu mai există eforturi crescânde de ieșire … dar politicile interne se îndreaptă împotriva establishmentului, [și sunt] parte a unei tendințe mai largi de globalizare fragmentată”, a declarat Bremmer, adăugând că există «multe de urmărit aici».