Nereguli mari la Academia Română: transferuri ilegale, erori de evaluare, clasificare greșită a cheltuielilor

Publicat: 24 sept. 2024, 15:59, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Nereguli mari la Academia Română: transferuri ilegale, erori de evaluare, clasificare greșită a cheltuielilor

Un audit al Curții de Conturi a scos la iveală erori semnificative în situațiile financiare ale Academiei Române pentru anul 2023, printre care transferuri ilegale de imobile, reevaluări incorecte ale activelor și clasificări greșite ale cheltuielilor, cu un impact financiar considerabil asupra mai multor instituții afiliate.

Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către Academia Română pentru anul 2023, au fost constatate erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare, după cum urmează:

  1. Au fost denaturate atât situațiile financiare ale Academiei Române aparat propriu, cât și ale Institutului de Chimie fizică I.G. Murgulescu prin transferul imobilului situat la adresa Splaiul Independenței nr. 202, sector 6, București fără respectarea prevederilor legale privind darea în administrare a bunurilor aflate în proprietatea statului.Prin adresa nr. 1933/DE/18.10.2023 Direcția Economică a Academiei Române aparat propriu a solicitat Institutului de Chimie fizică I.G. Murgulescu înregistrarea în evidența contabilă a imobilului situat la adresa Splaiul Independenței nr. 202, sector 6, București. În urma acestei solicitări s-a procedat la scoaterea din evidența contabilă a AR-aparat propriu a imobilului și înregistrarea acestuia în evidența contabilă a Institutului, contrar prevederilor legale. Consecința operațiunilor efectuate a constat în denaturarea situațiilor financiare ale celor două instituții, respectiv a soldurilor conturilor 211 „Terenuri” cu valoarea de 7.966.238 lei și 212 „Clădiri” cu valoarea de 10.564.457 lei.
    1. La nivelul Academiei Române — Filiala Cluj au fost constatate diferențe din reevaluare înregistrate în plus Cu suma de 17.841,18 lei pentru activul fix corporal Sediul Filialei Cluj Napoca și Arhiva de Folclor, urmare nerespectării prevederilor legale privind determinarea valorii actualizate cu ocazia reevaluării acestuia3.
    2. S-a constatat înregistrarea eronată la BAR, în anul 2023 a unor recepții parțiale pentru componente ale sistemului de stingere cu gaz inert și echipamente de stingere, detecție și alarmare incendiu care necesitau montaj și probe tehnologice, în valoare de 7.951.245,53 lei ca fiind echipamente puse în funcțiune. Totodată s-au acumulat cheltuieli cu amortizarea nejustificat, întrucât procesele verbale de punere în funcțiune atestă efectuarea probelor tehnologice și a procedurii tehnice de testare a funcționării sistemului, abia în anul 2024, la data de 11.06.2024 și 18.06.2024.
    3. În anul 2023 BAR a fundamentat și a efectuat lucrări în valoare de 1.314.812,82 lei pentru îmbunătățirea parametrilor tehnico-economici ai imobilului aflat în administrarea Academiei Române și în folosința BAR, prin realizarea de izolație termică suplimentară și anvelopare a construcției în vederea creșterii eficienței energetice a acesteia.

    În mod eronat fundamentarea, angajarea și implicit plata lucrărilor efectuate a fost suportată din cheltuieli cu reparații curente și nu din categoria cheltuielilor cu investițiile.

RAF_Academia_Romana__Dep_9__19663379