Pensionarii care pot rămâne fără vouchere pentru alimente. Greșeala care îi lasă fără ajutor

Publicat: 24 sept. 2024, 20:01, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Pensionarii care pot rămâne fără vouchere pentru alimente. Greșeala care îi lasă fără ajutor
sursa foto: google

Vouchere pentru alimente. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că, în luna octombrie a acestui an, cardurile sociale vor fi încărcate cu o nouă tranșă de bani, ca parte a programului „Sprijin pentru România”.

Aproximativ 2,6 milioane de români, majoritatea cu venituri mici, beneficiază de acest ajutor, care oferă 250 de lei la fiecare două luni pentru achiziționarea de alimente. Programul continuă în 2024 în condiții similare celor din 2023, deși limita de venituri a fost ajustată recent.

Până în prezent, beneficiarii acestui program au primit banii în lunile februarie, aprilie, iunie și august, urmând ca ultimele două tranșe, programate pentru lunile octombrie și decembrie, să însumeze 500 de lei. Cu toate acestea, programul a suferit modificări importante privind eligibilitatea celor care primesc cardurile de alimente.

În cadrul unei recente ședințe a Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice, s-a decis că persoanele care au venituri din surse adiționale, precum arende, dobânzi, dividende sau câștiguri din jocuri de noroc, nu vor mai beneficia de acest ajutor.

Această măsură vine în contextul unei reevaluări a criteriilor de eligibilitate, menită să se asigure că ajutorul financiar ajunge doar la cei cu adevărat vulnerabili din punct de vedere economic.

Totodată, plafonul de venituri a fost majorat, iar persoanele care câștigă până la 2.210 lei pe lună sunt acum eligibile pentru a primi cardurile de alimente, față de 2.000 de lei anterior. Cu toate acestea, pensionarii care, pe lângă pensie, obțin venituri suplimentare din dividende sau jocuri de noroc și depășesc acest nou prag nu vor mai avea dreptul la ajutor.

Cine primește vouchere pentru alimente

Și anul acesta, primesc vouchere pentru alimente persoanele defavorizate:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.