Comisar din Garda de Mediu Prahova, plasat sub control judiciar. Este acuzat de luare de mită

Publicat: 24 sept. 2024, 18:41, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Comisar din Garda de Mediu Prahova, plasat sub control judiciar. Este acuzat de luare de mită
Comisar din Garda de Mediu Prahova, plasat sub control judiciar. Este acuzat de luare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, începând cu 24 septembrie 2024, punerea în mișcare a acțiunii penale și plasarea sub control judiciar a lui Aristide-Valentin Turcea, comisar la Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Prahova. Acesta este acuzat de luare de mită, conform unui comunicat transmis marți de DNA.

Un comisar din Garda de Mediu a luat mită

În același dosar, un administrator al unei societăți comerciale este acuzat de dare de mită. Conform anchetatorilor, pe 31 ianuarie 2024, în jurul orei 18:00, comisarul Turcea, aflat în exercitarea atribuțiilor sale, s-ar fi întâlnit cu administratorul societății în municipiul Ploiești și ar fi primit suma de 5.000 de lei.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 24 septembrie 2024, faţă de inculpatul TURCEA ARISTIDE-VALENTIN, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Prahova, pentru săvârşirea pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a transmis, marţi, DNA.

Banii ar fi fost oferiți cu scopul de a evita aplicarea unei sancțiuni contravenționale pentru depozitarea necorespunzătoare a materialelor reciclabile colectate de societate.

Ancheta DNA a dezvăluit că, în perioada 29-30 ianuarie 2024, Turcea ar fi efectuat un control la punctul de lucru al firmei din comuna Blejoi, județul Prahova, unde ar fi constatat încălcări legate de depozitarea materialelor reciclabile.

În urma acestui control, comisarul ar fi cerut suma de 5.000 de lei de la administratorul societății pentru a nu aplica o amendă ce ar fi putut varia între 50.000 și 100.000 de lei.

În perioada controlului judiciar, Aristide-Valentin Turcea este obligat să respecte o serie de restricții. El nu poate părăsi teritoriul României, nu are voie să comunice cu persoanele implicate în anchetă, fie direct, fie indirect, și nu poate exercita funcția de comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, funcție în care se presupune că a comis infracțiunea. De asemenea, acestuia îi este interzis să dețină, să folosească sau să poarte arme.