Bursa de la București, dominată de Fondul Proprietatea. Ordine de vânzare pentru 1,63 miliarde acțiuni
Investitorii la Bursa de Valori București se concurează în a vinde acţiuni în oferta Fondului Proprietatea (FP) realizată de administratorul Franklin Templeton, arată datele caselor de brokeraj. Până la sfârșitul zilei bursiere de marți, fuseseră introduse ordine de vânzare pentru 1,63 miliarde de acţiuni FP, echivalentul unui grad de subscriere de peste 600% a ofertei.
Aceasta fără a lua în calcul subscrierile de Certificate Globale de Depozit listate la Londra, ce a fost lansată pentru 269 milioane de titluri. Preţul de subscriere este de 0,662 lei pe acţiune listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu circa 70% peste cotaţia din piaţă de ieri, din a doua parte a sesiunii de tranzacţionare, de 0,3796 lei. Oferta, ce a început în data de 11 septembrie și s-a încheiat în 24 septembrie.
Miercuri, la deschiderea pieței, o acțiune FP se tranzacționa la 0,3796 lei, cu maxime de preț de 0,3834 lei
Principalul indice al pieței, BET, era în creștere cu 0,06 la sută, până la 17.654,98 puncte.
Rulajul era de 3.132.100,25 lei (629.479,32 euro), la un volum de 2.526.698 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,06 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în scădere cu 0,02 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era pe minus cu 0,01 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe plus cu 0,05 la sută.
Indicele BET FI al societăților de investiții financiare, care era în minus cu 0,66 la sută.
Indicele BET-EF era în creștere, cu 0,05 la sută.
Vânzările de acțiuni Fondul Proprietatea fac parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna februarie a 2024, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau GDR-uri listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 1 leu pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).
Ministerul Finanţelor, care, la finele lunii august, controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, doreşte ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri, puncte ce au fost introduse pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP din data de 27 septembrie.
În justificarea solicitărilor, Finanţele susţin că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al FP.
Acţiunile Fondul Proprietatea se tranzacţionează în prezent la un discount de circa 40% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net. Evaluarea bursieră a FP se ridică la 1,37 miliarde lei.