România se menține în topul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

Publicat: 25 sept. 2024, 13:32, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
România se menține în topul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE
România se menține în topul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

România se menține în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel național și costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani.

Rata medie a creditului pentru un apartament cu două camere în București a ajuns la 40% din salariul mediu pe economie

Rata medie a creditului ipotecar pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București a ajuns la circa 40% din salariul mediu pe economie la nivel național, în scădere de la circa 43% la finalul anului anterior, relevă un raport realizat de către brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit România.

Același indicator are o valoare de aproape 69% în Budapesta, 84% în Varșovia și 103% în Praga. Valori ușor mai reduse sunt înregistrate în Roma (38%), Berlin (39%) și Madrid (44%).

 

credite

În raport a fost luată în calcul achiziționarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, finalizat de cel puțin 30 de ani și amplasat în afara zonelor semi-centrale ale capitalelor din Uniunea Europeană.

Valoarea indicatorului pentru Bucureşti este mai redusă comparativ cu finalul anului anterior, când rata medie deținea un procent de aproximativ 43%, ca urmare a scăderii dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe, care au ajuns la o pondere de peste 90% din creditele ipotecare acordate în prezent.

Nivelul dobânzilor ipotecare s-a redus în ultimul an în toate statele analizate, în special pe segmentul celor fixe, iar o scădere mai accentuată a dobânzilor variabile va fi înregistrată începând cu anul viitor. Avem printre cele mai reduse dobânzi din regiune și în analizarea diferențelor dintre dobânzile creditelor ipotecare practicate pe plan local și cele din statele din vestul Europei trebuie luată în calcul și rata inflației, care în România este de peste două ori mai ridicată față de cea din zona euro. În plus, costurile totale ale unui credit ipotecar sunt mult mai mari în celelalte state membre UE, având în vedere prețurile mai ridicate ale imobilelor dar și din pricina costurilor asociate unei tranzacții (comisioane, taxe și asigurări), care se pot ridica și la zeci de mii de euro”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit Romania.

Valori mai reduse ale indicatorului calculat de către Ipotecare.ro si SVN Credit se înregistrează în Roma, unde rata medie deține un procent de 38% din salariul mediu la nivel național, în Berlin, unde valoarea indicatorului analizat este de 39% și în Madrid, unde raportul rată / salariul are o valoare de circa 44%.

A doua cea mai puțin accesibilă capitală analizată este Paris, unde rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere are o valoare ce se apropie de 89% din salariul mediu la nivel național.

În primele șase luni din 2024 au fost acordate în total credite ipotecare în valoare de 4,5 miliarde de euro, potrivit raportărilor realizate de Banca Națională a României, în creștere cu 78% comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea incluzând însă și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.