Mâncătorii de shaorma, puși la zid de Sergiu Manea. Sunt marii vinovați pentru creșterea deficitului comercial. BCR-riștii țin regim

Publicat: 25 sept. 2024, 13:13, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Mâncătorii de shaorma, puși la zid de Sergiu Manea. Sunt marii vinovați pentru creșterea deficitului comercial. BCR-riștii țin regim

A reapărut CEO-ul care dă cu bâta în baltă. ,,Spaima lui Isărescu”, Sergiu Manea, de la BCR, a stat ascuns cât a stat, după gogomăniile financiare debitate prin conferințe, și a apărut din nou în spațiul public, sfătuit de ,,păcăliciul” de la Biroul de Presă al băncii, să-și refacă imaginea.

Cu fotografia ,,remarcabilă”, în care arată ,,vulgului” degetul mijlociu, Manea și-a expus din nou ,,genialitatea” în economia și finanțele țării.

Efectul coborârii în rândul maselor din ,,turnul de fildeș” a fost exact pe dos, decât cel așteptat.

Românii mănâncă prea mult și sunt principalii vinovați de creșterea deficitului de cont curent, spune Manea. Poate vrea să zică, vinovați de creșterea deficitului comercial, din cauza importurilor.

Să-i explicăm noi. Adică diferența dintre exporturile și importurile româniei. Și ,,vițe versa”, vorba lui nenea Iancu. Când cheltui mult și îți intră puțini bani, atunci este deficit de cont curent.

Știa el ceva, dar ,,păcăliciul” de la Biroul de Presă a încurcat borcanele, și i-a spus că românii cheltuie multă valută.

Ce s-a întâmplat până la locul conferinței unde Manea a vorbit ? A rătăcit hârtiile și n-a mai stiut ce ,,indicații” primise de la ,,păcăliciul” de la presă, al cărui rost în BCR este de neînțeles.

Domnule ,,spaimă”, păi nu voi, firmele din Confederația Concordia, la care sunteți vicepreședinte, faceți cele mai mari importuri de mâncare, să dați la ,,bobor”, și adânciți deficitul comercial, cheltuind valuta țării, și abia acum am ajuns la deficitul de cont curent, pe care l-ați amestecat ,,profesionist” cu deficitul commercial.

,,Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea problemei deficitului de cont curent, necesară pentru crearea unei reziliențe structurale a economiei locale, așa încât această să fie mai puțin vulnerabilă unor potențiale șocuri externe”, zise Sergiu Manea, vicepreședinte al CONCORDIA și CEO al BCR, în conferința cu titlul pompos ”Capitalul autohton al României – maturizare și trecere la statutul de forță regională”.

,,Sergiu Manea, BCR: Lanțul de aprovizionare pe mâncare este unul dintre cei mai mari generatori de deficit comercial”. ,,Lanțul de aprovizionare pe mâncare este unul dintre cei mai mari generatori de deficit comercial pentru România”.

,,Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea problemei deficitului de cont curent, necesară pentru crearea unei reziliențe structurale a economiei locale, așa încât această să fie mai puțin vulnerabilă unor potențiale șocuri externe”.

Așadar, deficit comercial, sau deficit de cont curent, domnule CEO BCR Erste ?

Ce să mai înțeleagă coafezele și taximetriștii, dacă presupunem că v-ar citi ?

Păi, parcă va explicat și Mugur Isărescu odată. N-ați fost atent la lecție, când a spus că românii cheltuie multă valută pe concediile pe care le fac în afara țării, și ,,adâncesc deficitul de cont curent”. Nu cel comercial !

Redăm mai jos, în citat, declarațiile lui Manea, publicate pe diverse medii, să recitească și acesta, în liniște, ce a debitat profund, din puțul adânc al gândirii economice dâmbovițene.

Manea e convins că fiecare punct slab poate fi transformat în ocazii de a construi sau măcar de a îmbunătăți. „Sunt oportunități uriașe, iar oportunitățile astea spun așa: avem probleme semnificative în balanța comercială, dar sunt locuri unde putem construi industrie. România e destul de mare astăzi să ofere oportunități atât timp cât cheltuielile sunt îndreptate în direcții potrivite”, a explicat el.

El s-a referit și la diferențele mari de dezvoltare dintre regiunile țării, direcție în care avem foarte mult de îmbunătățit. „Asta e o a doua mare oportunitate pe care o avem, faptul că avem destul de multe Românii. Dacă am face un Gini score (indicator care măsoară inegalitatea- n.red) la nivelul regiunilor, România cred că ar sta destul de rău în Europa. București-Ilfov este de 6 ori mai bogat decât cel mai sărac județ din România. Iar dacă ne-am uita numai pe codurile de culoare, am vedea că sunt patru Românii!”, spune Manea.

Suntem în zona de mijloc, ușor superioară a țărilor din Europa din punct de vedere al cheltuielilor în infrastructură. Marea problemă e calitatea lucrărilor, printre cele mai slabe

„Nu investițiile în infrastructură vor rezolva această problemă. România cheltuiește enorm de mult în infrastructură. Suntem în zona de mijloc, ușor superioară a țărilor din Europa din punct de vedere al cheltuielilor în infrastructură. Marea problemă e calitatea lucrărilor, printre cele mai slabe din Europa. Dacă ne uităm la performanța logisticii, este în continuare slabă. Cum facem să ducem aceste fonduri în locuri care fac diferența?”, s-a întrebat retoric CEO-ul BCR.

Noi avem aspirații foarte mari, dar facem foarte puțin în direcția lor, crede bancherul, care a amintit Educația ca segment în care nu stăm deloc bine. „Avem a doua cea mai scăzută alocare de resurse publice pentru educație din UE. Dacă ne uităm la ponderea celor cu studii superioare de 30-34 de ani, noi suntem puțin peste 20%. În Europa sunt la 40%, iar în Polonia la 49%. Human capital index din România e cel mai jos din Europa, gradul de inovare e cel mai jos din Europa”.

România este undeva la mijlocul clasamentului UE la exporturile high-tech deși are un procent ridicat din forța de muncă angajată în sectoarele high-tech. Asta ne spune că nu avem produs, crede el.

În momentul în care vorbești de expansiune ne gândim la trei tipuri. Expansiunea care se bazează pe capital – mergem și cumpărăm, ne extindem. Expansiunea care se bazează pe export și a treia, care ține de capital uman, a mai explicat Manea.

„Atunci când începi expansiunea trebuie să te gândești: am cu cine sa o fac, cu ce o fac, ce probleme rezolv și pentru câți oameni. În momentul acesta mă tem că nu avem un răspuns, dar suntem mai mult decât doritori să avem această conversație și să încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună. Expansiunea unei țări nu ține de cei câțiva oameni care lucrează la încurajarea exporturilor, ține în asumarea unei politici a statului român de sprijinire a produsului făcut de România”, a mai precizat CEO-ul BCR.

El a mai spus că în acest moment antreprenorii români sunt foarte îngrijorați „de încetinirea economică europeană, sunt foarte îngrijorați de zvonurile și de discuțiile în ceea ce privește modul în care se va face consolidarea fiscală anul viitor”.

Sergiu Manea, CONCORDIA: Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea problemei deficitului de cont curent

Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea problemei deficitului de cont curent, necesară pentru crearea unei reziliențe structurale a economiei locale, așa încât această să fie mai puțin vulnerabilă unor potențiale șocuri externe, este de părere Sergiu Manea, vicepreședinte al CONCORDIA și CEO al BCR.

”Înainte să vorbești de expansiune, trebuie să vorbești de reziliență structurală internă astfel încât să nu fi legat de vulnerabilități induse de mediul extern. Locul unde se află România nu este un loc unde ne dorim să fim (…) Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea problemei deficitului de cont curent. România are nevoie să creeze reziliență structurală, rezolvarea dezechilibrelor prin output corelat cu aceste dezechilibre”, a declarat Sergiu Manea, marți, în cadrul conferinței ”Capitalul autohton al României – maturizare și trecere la statutul de forță regională”, organizată de CursDeGuvernare.ro.

În opinia sa, deficitul comercial ar trebui privit ca pe o oportunitate de a ”construi industrie, servicii la scară, iar România e destul de mare astăzi să ofere oportunități atât timp cât cheltuielile sunt îndreptate în direcții potrivite”.

”Expansiunea unei țări nu ține de cei câțiva oameni care lucrează la încurajarea exporturilor, ține în asumarea unei politici a statului român de sprijinire a produsului făcut de România, creat și semnat de România, ține de modul în care ne poziționăm în privința culturii antreprenoriale și a avantajelor competitive”, a mai comentat CEO-ul BCR.

În opinia sa, rezolvarea deficitelor structural ar trebui realizată în parteneriat public-privat.

”Dacă vrem să rezolvăm această problemă spun așa: cine sunt campionii naționali care au dovedit că au suficient de multă experiență, care au calitate, care au produs și să mă gândesc cum ar arăta expansiunea. În momentul acela să vedem, există o soluție privată pentru această expansiune? Dacă nu există, să vedem dacă ar putea fi o soluție prin care statul, prin vehiculele sale de investiție să injecteze capital. Ce e important e ca această conversație să aibă loc”, a precizat Sergiu Manea.

Deficitul de cont curent a urcat la 15,2 miliarde de euro în primele șapte luni ale anului, cu 34% peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).

”În structura acestuia, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,5 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,3 miliarde de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 538 de milioane de euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 522 de milioane de euro”, transmite Banca Națională.