Giurgiu: Eroziune pe 3 km a malului românesc al Dunării

Publicat: 25 sept. 2024, 16:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Giurgiu: Eroziune pe 3 km a malului românesc al Dunării
Foto: youtube

Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu a dispus aplicarea de măsuri preventive pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii, în contextul apropiatei viituri pe Dunăre. Măsura vine după ce specialiştii au constatat că există eroziune de mal în sectorul cuprins între kilometrii fluviali 476 şi 479 şi în comuna Prundu, în incinta îndiguită Gostinu – Greaca – Argeş.

„În contextul hidrometeorologic existent în amonte de România, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al fluviului Dunărea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu s-a reunit în şedinţă extraordinară, pentru a adopta măsurile necesare pregătirii, prevenirii şi asigurării capacităţii de răspuns la riscurile generate de creşterea nivelului fluviului. Au fost adoptate următoarele măsuri:

– Revizuirea Planului de evacuare în situaţii de urgenţă (în special de către comitetele locale riverane fluviului Dunărea: Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Giurgiu, Oinacu, Băneasa, Gostinu, Prundu, Greaca), astfel încât să existe posibilitatea activării imediate, în funcţie de situaţie.

– Analizarea şi adoptarea urgentă în cadrul şedinţelor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă Gostinu şi Prundu, a măsurilor preventive pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii în zonele critice identificate, în comuna Gostinu, eroziune de mal de pe fluviul Dunărea, sectorul între kilometrul fluvial 476 şi 479 şi în comuna Prundu, incinta îndiguită Gostinu – Greaca- Argeş, la galeriile de rozătoare”, se arată într-un comunicat de presă, emis miercuri, de Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu.

Totodată va fi efectuată monitorizarea de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu a sectorului Dunării aferent judeţului Giurgiu şi stabilirea măsurilor preventive pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii. Instituţia va întreprinde toate măsurile necesare, respectiv identificarea şi asigurarea fondurilor în vederea executării lucrărilor necesare pentru mărirea gradului de exploatare a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor de pe fluviul Dunărea pe raza judeţului Giurgiu în comuna Gostinu, la eroziunea de mal identificată şi în comuna Prundu, incinta îndiguită Gostinu – Greaca – Argeş, la galeriile de rozătoare.

Reprezentanţii Gărzii Forestiere Bucureşti şi ai Direcţiei Silvice Giurgiu vor asigura patrularea în zona dig-mal fluviul Dunărea de pe raza judeţului Giurgiu pentru identificarea persoanelor care desfăşoară activităţi în această zonă şi informarea acestora asupra măsurilor necesar a fi luate în contextul inundării acestor zone.

În prezent, cotele apelor Dunării la Giurgiu sunt de 170 de centimetri, cu 400 de centimetri mai puţin faţă cota de atenţie de 570 de centimetri, iar debitul este de 5.260 de metri cubi pe secundă.

Conform datelor actuale, specialiştii previzionează ca în data de 1 octombrie debitul Dunării, la Giurgiu, să ajungă la 6.750 de metri cubi pe secundă, ceea ce ar însemna o cotă de 289 de centimetri a apelor Dunării în Portul Giurgiu.