Procurorii lui Kovesi, percheziții la Prefectură și la locuinţele unor oficiali ai instituției. Sunt bănuiți de abuz în serviciu și fraudă

Publicat: 25 sept. 2024, 17:12, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Procurorii lui Kovesi, percheziții la Prefectură și la locuinţele unor oficiali ai instituției. Sunt bănuiți de abuz în serviciu și fraudă
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Astăzi, echipele Parchetului European (EPPO) au desfășurat percheziții la sediul Consiliului Județean Maramureș, dar și la domiciliile mai multor oficiali ai instituției. Operațiunea a fost condusă de biroul EPPO din Cluj-Napoca și vizează posibile cazuri de abuz în serviciu, fraudă și falsificare de documente legate de achiziții publice.

Procurorii lui Kovesi au dat buzna pentru oficiali

Acțiunea are loc în cadrul unei investigații privind un proiect de renovare finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene (UE), în valoare de peste un milion de euro.

Perchezițiile, efectuate atât la sediul Consiliului Județean, cât și în 14 locuințe ale unor oficiali implicați, fac parte dintr-o anchetă care vizează presupuse fraude în legătură cu un proiect de renovare a unei clădiri a administrației publice din Maramureș.

Potrivit informațiilor furnizate de EPPO, mai mulți funcționari publici sunt suspectați de abuz în serviciu, fiind acuzați că ar fi aprobat plata unor lucrări nefinalizate. Aceste plăți s-ar fi bazat pe documente falsificate, care confirmau în mod eronat finalizarea lucrărilor.

Proiectul în cauză este finanțat de UE prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, un fond creat pentru a sprijini redresarea economică a României. Valoarea totală a acestuia se ridică la 5,7 milioane de lei (echivalentul a peste un milion de euro). Acuzațiile de fraudă și abuz în serviciu sunt extrem de grave, dat fiind că proiectele finanțate de UE sunt supuse unor norme stricte de transparență și corectitudine.

Reacția Prefecturii Maramureș

În urma perchezițiilor, Prefectura Maramureș a emis un comunicat prin care și-a exprimat poziția față de ancheta desfășurată de EPPO. Prefectura a confirmat că a pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele solicitate și că persoanele implicate în proiect au cooperat pe deplin cu reprezentanții Parchetului European.

Instituția a subliniat, de asemenea, că va continua să colaboreze cu autoritățile pe tot parcursul anchetei și că are deplină încredere în justiție.

În comunicatul său, Prefectura Maramureș a precizat că ancheta vizează posibile fraude în domeniul achizițiilor publice, fals în înscrisuri și abuz în serviciu, toate acestea legate de lucrările de renovare a unei clădiri a administrației publice. Funcționarii publici din cadrul instituției au oferit anchetatorilor toate informațiile necesare pentru desfășurarea investigației, iar Prefectura a subliniat disponibilitatea sa de a colabora în continuare pe parcursul cercetărilor.

”Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a luat act de ancheta declanşată de Parchetul European privind posibile fraude în domeniul achiziţiilor publice, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu legate de lucrări de renovare a unei clădiri a administraţiei publice.

Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate, iar persoanele implicate în acest proiect au oferit toate informaţiile cerute de reprezentanţii Parchetului European.

În continuare, Instituţia Prefectului şi funcţionarii din instituţie vor sta la dispoziţia anchetatorilor cu toate informaţiile ce vor fi solicitate pe parcursul cercetărilor. Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş are încredere în justiţie şi va colabora cu Parchetul European pe tot parcursul anchetei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Maramureş.