SUA ne împrumută ca să cumpărăm și să producem arme (Video)
Astăzi, la Palatul Victoria, a avut loc semnarea Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii.
Acordul a fost semnat de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, din partea României, și de către Michael F. Miller, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării, din partea Guvernului SUA.
„România se alătură astfel unui club de state foarte restrâns, care cuprinde țări aliate apropiate ale Statelor Unite. De fapt, ne dorim ca acest Acord să fie doar un început. Vom continua să propunem noi acorduri de colaborare în acest domeniu, astfel încât să ajungem la o finanțare de peste două milioane de dolari”, a arătat premierul Marcel Ciolacu.
„Acest acord este mai mult decât un instrument financiar. El arată puterea și reziliența parteneriatului nostru bilateral. Această colaborare va întări și cooperarea economică între țările noastre. În ultimele două decenii, România a dovedit că este un pilon de stabilitate al flancului estic al NATO și de-a lungul Mării Neagră.
Ați fost o gazdă primitoare a mii de trupe americane. Așa cum a arătat președintele Biden, în luna mai, nu cred că există vreun partener NATO care să aibă un angajament mai puternic față de Alianță, decât România. Acest acord este răspunsul la acest angajament”, a spus, la rândul său, ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.
Mecanismul de finanțare FMF oferit de Guvernul SUA constituite o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice.
Recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, prin care a fost adaptat cadrul legal privind datoria publică în sensul includerii posibilității utilizării unor mecanisme de finanțare specifice puse la dispoziția Guvernului României de alte guverne și/sau alte entități guvernamentale ale altor țări, ca instrumente de natura datoriei publice guvernamentale.
Acest cadru legal permite accesarea de fonduri, în condiții avantajoase, inclusiv prin mecanismul de Finanțare Militară Externă (Foreign Military Financing – FMF), oferit guvernelor din statele aliate de Guvernul SUA, pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Ministerul Apărării din SUA.
De prevederile acordului semnat astăzi vor beneficia Ministerul Apărării Naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA. Acordul prevede dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei.